VMS MYSTISKE LAG: Nord Korea (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters)
VMS MYSTISKE LAG: Nord Korea (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters)

Karlsen vurderer Nord-Korea

Tor-Kristian Karlsen vurderer sjansene til Nord-Korea i VM.

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Nord-Korea i videovinduet øverst!

Noe motvillig er det allerede duket for VMs mest «mystiske» deltager.

- Jeg tror Nord-Korea vil reise hjem poengfattige, men med ære, verdighet og anstendighet i behold.

Nord-Korea returnerer til det store fotballshowet for første gang siden 1966 (den eldre garde husker kanskje den legendariske 5-3 seieren over Italia i Middlesbrough) og hadde det ikke vært for at Kim Jong-hun sine gutter trakk det absolutt korteste strået i gruppetrekningen, ville jeg absolutt satt den asiatiske nasjonen høyere på rankingen.

Men når motstanderne heter Brasil, Portugal og Elfenbenskysten er det lov å være pessimist på Nord-Koreas vegne. Med alt det i bakhodet: Nord-Korea er ingen enkel motstander. De spiller med høyt tempo og mikser disiplinert forsvarsspill med presise, hurtige overganger.

Selv ikke Brasil kommer til å kjøre over denne nasjonen og ingen av motstanderne kommer til å nyte oppgjørene mot Nord-Korea.

Veien til VM:
Det er ingen tilfeldighet at Nord-Korea dukker opp i Sør-Afrika. Landet har gjort enorme fremskritt på de fleste arenaer.

Av nylige meritter kan man nevne at de er relativt ferske verdensmestere på U17/U20-nivå på kvinnesiden og på motsatte kjønn bet de godt fra seg i U17-VM i 2005 og U20 i 2007.

På herresiden bør det nevnes at landet ikke deltok i VM-kvalik verken i 1998- eller 2002-mesterskapene. Derfor er det ekstra imponerende at Nord-Korea fant veien til Sør-Afrika på blant annet Saudi Arabias bekostning.

Sannsynlig lagoppstilling:
(5-3-1-1) Ri Myung-guk (23, Pyonyang/PRK); Cha Jong-hyok (24, Amrokgang/PRK), Pak Chol-jin (24, Amrokgang/PRK), Ri Jun-il (23, Sobaeksu/PRK), RI Kwang-chon (24, April 25/PRK), Nam Song-chol (28, April 25/PRK); Mun In-guk (31, April 25/PRK), Ahn Young-hak (31, Omiya Ardija/JPN), Pak Nam-chol (24, April 25/PRK); Hong Yong-jo (27, Rostov/RUS); Jong Tae-se (26, Kawasaki Frontale/JPN)

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Nord-Korea i videovinduet øverst!

SWEEPER: Ri Jun-il. (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters)
SWEEPER: Ri Jun-il. (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters)

Nøkkelspillere:
Fremover på banen hviler et stort ansvar på enslig spiss Jong Tae-se.

Kraftpluggen – født i Japan - har ingen annen kobling til Nord-Korea enn at hans foreldre er av Koreansk opprinnelse (fra tiden da landet var samlet), men valgte likevel kommuniststaten fremfor naboen i sør (eller Japan). Respektert angrepsspiller, 19 mål på de siste 28 kampene i J-League. Hodesterk, aggressiv og duellsterk.

I rommet bak Jong finner vi trolig playmakeren Hong Yong-jo. Kanskje det nærmeste man kommer en stjerne i dette laget, Hong, med bakgrunn fra serbisk fotball, spiller nå til daglig i FK Rostov i Russland. Etter to år med anstendig spilletid, er den offensive midtbanespilleren nå ute i kulden etter at russerne skiftet trener. Likevel er kapteinens blikk, pasningsfot og fotballintelligens avgjørende for landslaget.

Limet i forsvaret er sweeper Ri Jun-il. Imponerte meg stort i hjemmekampene mot broderskapet fra sør og Iran (begge målløse). Kaldt hode, leser spillet godt, flink til å time taklinger og har en magisk teft for siste-sekund-klareringer. Kun 23, likevel imponerende autoritær.

Spilte hvert bidige kvalikminutt. Kanskje en som bærer forhåpninger om Europa-overgang med et hederlig sluttspill.

Jong Tae-Se spiller for japanske Kawasaki Frontale. (Foto: Ahn Young-joon/AP)
Jong Tae-Se spiller for japanske Kawasaki Frontale. (Foto: Ahn Young-joon/AP)

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Nord-Korea i videovinduet øverst!

Trener:
Til tross for endeløse spekulasjoner om at en utenlandsk stortrener skulle ta over roret før VM er fortsatt Kim Jong-hun sjefen.

Naturlig nok ukjent utenfor landegrensene, men det er bare å nikke anerkjennende for jobben Kim har gjort med sitt mannskap og uten at jeg skal gå det nordkoreanske fotballforbundet i næringen, virker det i alle fall rettferdig for en utenforstående at han får bli med når partyet endelig starter.

Fra kvalikspillet kan man ane en trenerer som fortrekker en ultradefensiv 5-3-1-1 formasjon (med markeringsstoppere og sweeper).

VMS MYSTISKE LAG: Nord-Korea (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters)
VMS MYSTISKE LAG: Nord-Korea (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters)

X-faktor:
Organisasjon, arbeidskapasitet, jerndisiplin, intenst press på ball: med (sunne?) kommunistiske verdier vil Nord-Korea kjempe til siste mann faller.

Sjansene:
Jeg tror Nord-Korea vil reise hjem poengfattige, men med ære, verdighet og anstendighet i behold. Tre knepne tap. I en mer overkommelig gruppe kunne de siktet høyere.

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Nord-Korea i videovinduet øverst!