Kolonihagen_sumo
Kolonihagen_sumo

Livet i kolonihagen

I Hjemmets Kolonihager i Oslo bor 109 kolonister i de små hyttene sine fra vannet blir skrudd på i april, til vannet blir skrudd av i oktober.

Gjennom ti episoder skal vi følge kolonistene i store og små gjøremål en kolonist gjør i løpet av en hyttesesong, få være med på hagestell og oppussing. I tillegg blir det både dåp, konfirmasjon og kanskje en aldri så liten fest i løpet av sesongen i kolonihagen.

I kveldens episode får vi være med på åpningen av hagen. Kåre og Mette flytter inn for sesongen, Dyrunn har kjøpt seg ny hytte og skal flytte, mens Liv arrangerer årets blomstersalg.

Dyrker grønnsaker og blomster

I dag består kolonihagen av 109 hytter, og et stort velutstyrt forsamlingshus, som kan leies av parselleierne til ulike anledninger, og som ligger ved hagens største plass. Her er også vår «Lille Café», som er åpen alle søndager i sesongen. De aller fleste hyttene har ikke dusj og toalett, men hagen har to fine sanitæranlegg og felles vaskeri.

Noen bugner av grønnsaker, frukt og bær, mens andre preges av en mangfoldig blomsterflora.

Felles for alle er at parsellene er et uvurderlig rekreasjonsområde, og gir oss muligheten til å stikke fingrene i jorda og få ting til å gro. Størrelsen på parsellene er fra ca. 200 - 400 kvm.

Opprinnelsen

Det var direktør Ole Sundø for ukebladet «Hjemmet», som tok initiativet til opprettelsen av kolonihagen i 1912. Derav navnet Hjemmets Kolonihager. Området var en del av Bjølsen gård, som Sundø fikk bygslet.

Portveien 2, den lille røde hytten som er kjent fra barne-tv-serien på NRK, ligger også i Hjemmets Kolonihager på Bjølsen.

Se «Kolonihagen» på TV 2 mandager og onsdager klokken 20.00!