david_cameron_samantha_cameron (Foto: TOBY MELVILLE/Reuters)
david_cameron_samantha_cameron (Foto: TOBY MELVILLE/Reuters)

Dette er David Cameron

Riksmannssønn som har gjort politisk kometkarriere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye britiske statsministeren, David Cameron er mannen som ledet de konservative tilbake til makten etter en generasjon utenfor downingstreet nummer 10.

Hans fulle navn er David William Donald Cameron og han er født 9. oktober 1966.

Rikmannssønn

Som rikmannssønn som har gjort politisk kometkariere, har mange oppfattet ham som en priviligert overklassegutt, men Cameron har rekruttert flere kvinner og minoriteter til politikken, og han har alltid vektlagt offentlige tjenestetilbud.

Han har også forsøkt å ta avstand fra politikken til tidligere statsminister og partikollega Margaret Thatcher, som regjerte landet på en meget konservativ og polariserende måte på 80-tallet.

Cameron er gift med datteren av en britisk aristokrat, Samantha Cameron. De to venter barn i september.

Presisjefylt utdannelse

Den påtroppende statsministeren er utdannet ved den prestisjetunge privatskolen Eton College og ved University of Oxford hvor han studerte statsvitenskap, filosofi, og økonomi.

Før han ble valgt inn i det britiske parlamentet som medlem for Witney, arbeidet han med PR i medieselskapet Carlton Communications.

Tidligere har han også arbeidet som politisk rådgiver for finansminister Norman Lamont og innenriksminister Michael Howard i John Majors konservative regjering, og har således klatret rangstigen i partiet.

Se nyhetsinnslag: (Reporter: Bent Skjærstad):

423826