Gordon Brown går av som statsminister

Storbritannias statsminister Gordon Brown går av som statsminister og trekker seg som partileder i Labour med umiddelbar virkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har sagt til dronningens private sekretær at jeg vil levere min avskjedssøknad til henne, sa Brown til pressen utenfor statsministerboligen i Downing Street tirsdag kveld.

- Hvis dronningen godtar denne, vil jeg råde henne til å be lederen for opposisjonen om å danne regjering. Jeg ønsker den neste statsministeren lykke til idet han tar viktige avgjørelser for framtida, sa Brown.

Lederen for opposisjonen er De konservatives leder David Cameron. De konservative ble størst i valget til Underhuset i forrige uke, men partiet fikk ikke rent flertall.

Til slutt i kunngjøringen takket den avtroppende statsministeren sin kone Sarah for støtten, og han forlot statsministerboligen sammen med henne og deres to barn. Derfra dro han direkte til Buckingham Palace for å møte dronningen.

Samtidig avrundet De konservative forhandlingene om regjeringssamarbeid med Liberaldemokratene. Etter at Brown hadde kunngjort sin avgang, sa begge partier at de ville be partigruppene om å ta stilling til en koalisjonsavtale. (©NTB)