DSC_6555
DSC_6555

Nå kan du kopiere Kjerstis design

Her finner du all informasjonen du trenger fra torsdagens «Tid for hjem».

Hagen ligger usjenert til, vestvendt, solrikt og oppå en haug. Plassen avgrenses av huset og stuefløyen på den ene siden og en bergvegg på motsatt side, plen i front.

Et totalareal på ca 100 kvadratmeter. De som bor her ønsker en totalrenovering av utreområdet samt et sted de kan sitte under tak, både som skjerming mot sol på varme dager og for å få det lunere om kvelden.

Vi velger derfor et «åpent hus» med stor åpning mot resten av plassen, samt stor vindusåpning (uten glass) mot utsikten i vest.

Rekkehuset er rødt, med flatt tak og ganske stramme linjer. Vi kan derfor velge et moderne utrykk på hagehuset vårt.

– Jeg ville at det skulle se flott og innbydende ut når du ser ut gjennom stuevinduene, sier programleder og designer Kjersti Bergesen.

– Derfor har jeg lagt mye vekt på belysning samt at der er noe å se på når du ser inn i hagestuen. Nesten hele bakveggen er utformet som et enormt akvarium, bare uten fisker og med eksotiske planter i stedet.

Arbeidet

Det er på området foran berget vi ønsker å sette opp «hagehuset». Berget er ikke pent i seg selv, spesielt etter at rekkehusets eier har klippet ned alle klatreplantene som tidligere dekket det.

Dette betyr at røttene til de nedklippede plantene (eføy, klatrehortensia osv) er kraftige og befinner seg overalt i bakken foran berget. Slikt er tungt og tidkrevende å grave bort for hånd, så vi bruker en liten gravemaskin. På den måten får vi fjernet røttene ordentlig, og slipper å tenke på at plantene vil finne steder å komme opp igjen senere. Grunnen til gravingen er at vi må lage et fundament for det lille hagehuset vi skal sette opp.

Vi graver en grøft der vi skal ha veggene. Deretter legges fiberduk i grøften og vi fyller med pukk. Fiberduken skal holde pukken på plass og hindre at den blander seg med jordmasser som ligger under. Pukken gjør underlaget stabilt og den vil sørge for drenering slik at det ikke samler seg vann som fryser og utvider seg om vinteren slik at skader kan oppstå på bygget.

Tok Leca i bruk

Deretter legger vi ut Leca såleblokker, legger i armering og støper ringmuren.

Når denne er herdet er det bare å fortsette på murarbeidet. Veggene består videre av vanlige Leca-blokker, og over vinduene og åpningen ligger det Leca-overdekningsbjelker. Slikt arbeid kan du godt gjøre selv, men vi får hjelp av murere.

De har lang erfaring fra slikt arbeid, noe som spesielt viser resultater når vi kommer til finishen på veggene. Veggene ender opp som helt slette og med sylskarpe hjørner.

Når veggene er oppe legger vi taket, bjelkelag og kryssfiner dekket med Top Safe takpapp. Et felt bakerst får en gjennomskinnelig Jumbolite plate.

Terrassen

Dekket på plassen består av litt betongheller og gamle terrassebord. Her er litt ulike nivåer og en god snublekant på veien inn til stuen. Vi velger å fjerne det gamle dekket, bygge på bjelkelaget til det nivået vi ønsker, og deretter legger vi nye terrassebord.

Nå har vi fått ett nivå helt fra utgangen fra stuen, over soleplassen og inn i vårt utehus. Vi velger terrassebord som krever lite vedlikehold, disse er såkalt Creolimpregnert. Det vil si at de har gått gjennom en prosess som gjør dem vannavstøtende (vannet preller av) og videre er de impregnert etter en metode som gjør at impregneringen trenger langt inn i treverket.

Overflaten vi har valgt har riller.

«Akvariet»

Hagestuen har et stort åpent felt i bakveggen. Det starter 50 cm opp fra gulvet, er ca 250 cm bredt og 150 cm høyt.

Dette gjør at vi ser rett bak på det opprinnelige berget som ligger ca en meter bakenfor veggen. Taket på hagestuen går helt bak over bergkanten, så dette rommet «akvariet» som det ble hetende er altså under tak, dog med en gjennomskinnelig takplate akkurat over midten.

Vi fyller opp med god plantejord (blanding av plantejord, torv og kugjødselkpmpost, (se materialliste). Deretter planter vi diverse frodige grønnplanter som er valgt ut i fra sitt eksotiske utseende og ut i fra evnen til å like seg i akkurat disse omgivelsene.

«Akvarie»-bedet vil aldri være i direkte sol, det har næringsrik og veldrenert jord, og vanning vil sørge for passe fuktighet. Videre vil det være lunt og uten vind.

Dette betyr at vi også kan ha en del tradisjonelle stueplanter (innendørsplanter) i bedet, men disse må selvsagt tas inn om vinteren. Det meste blir plantet i bakken (som vi har laget litt kupert) og noen flotte hengeplanter blir hengt i potte fra kroker i takbjelkene. Til slutt legges pyntebark på jorden, samt en del dekorstein for å skape litt liv. Modellen er et litt tropisk, eller i hvert fall et frodig sted i naturen.

Plenen

Vi fjerner den gamle gresstorven som er skrinn og ujevn, full av ugress og mose. Deretter går vi over og tar bort det vi finner av ugressrøtter og større steiner.

Bakken blir gjort plan og fin og vi er nøye med at den har lik «fasthet» slik at gresset vi skal rulle ut har like forhold for vekst over alt, og at det ikke danner seg groper der vann kan bli stående. Bakken får et lett dryss med egnet gjødsel og plenen rulles ut. Deretter vannes det rikelig.

Belysning

Belysning har vært en del av planen fra starten av, så under terrassebord samt i hagestuekonstruksjonen har elektriker allerede lagt til rette for det vi skal montere.

«Akvariet» får en lyslist langs øvre karm, samt vridbar spotbelysning i bakkant. På denne måten kan man lyse opp både den hvite åpningen rundt bedet, samt enkeltplanter.

Inngangen til hagestuen og det åpne vinduet mot vest får små smekre spotter som lyser nedover langs sidekarmene. I blomsterkassene på terrassen er der også punktbelysning, disse lyser oppover på plantene. På denne måten lager vi stemningsbelysning som lyser på utvalgte objekter, de rene linjene i murkarmene og på planter.

– Om du sitter inne i stuen og ser ut i mørket mot hagestuen har du nå noe flott å se på, du møtes ikke lenger av store svarte vindusflater, sier Kjersti.

Møblering

Hagestuen får fire enkeltstoler og to småbord. Disse er solide og i eik, må nok vedlikeholdes noe, men de er ganske beskyttet når de står under taket.

Sammen med puter og tekstiler gir dette litt assosiasjoner mot østligere breddegrader, det mørke gulvet og de eksotiske plantene understreker også dette. Hvorfor ikke reise på ferie i egen hage?

Disse produktene ble brukt

Terrassebord

Creolimpregnerte bord m. riller

www.larvikimp.no, levert av www.geitangerbygg.no

Alle murprodukter til «Utehuset» fra Maxit as:

www.Maxit.no

Blokkprodukter:

Leca såleblokk 33 cm
Leca blokker 20 cm
Leca overdekningsbjelker

33x17,5x50
20x25x50
BHL=20X25X300

Armeringer:

Leca ublokkarmering
Leca fugearmering

Mørtler:

Murmørtel M5
Serpo Fiberpuss 261

Murmørtel velegnet til de fleste murarbeider
Pussløsning til all Leca over bakken

Sluttpuss:

maxit Silikat maling A Hvit
maxit silikat puss 1.5 millimeter kornstørrelse

Grunning under Silikatpuss
Sluttpuss på silikatbasis kun utendørs

Tilbehør for Fiberpuss:

Serpo Hjørnelist
Serpo 397 Armeringsnett
Serpo 400

Hjørnelist til utvendige hjørner
6 millimeter glassfibernett
Drypplist ved puss på Leca. Benyttes i overgang Fiberpuss og sokkel

Tak til huset

Icopal Topsafe

www.icopal.no

Div trelast og festemateriell

www.geitangerbygg.no

All belysning

www.lightcom.no

Speil til utehuset

www.holeglass.no

Alle planter

Bogrønt Fantoft hagesenter

www.bogront.no

Plen på rull

www.bjerketvedt.net

Levert av www.sandogsingel.no

Terrassevarmer

www.gassgriller.no

Diverse jord og gjødselprodukter:

Simontorp kugjødselkompost
Weibull jord med naturgjødsel
Weibull ampel og bedjord
Weibull prydbark

Næring:

Til plen:

Flo og Fjære
Substral langtidsnæring

Annet:

Elvestein
Barkduk

www.nordicgarden.net

Møbler:

Stoler og bord i huset
Solseng (Plantasjen)
Plantekrukker (Plantasjen)

www.bohus.no
www.igroshage.no

Diverse puter/ pledd/ pynt

Kid Interiør

Elektriker:
Murere:

Gunnar Fjellestad
Tobias Frihed og Andrè Bruvold

www.se-el.no
www.arthur-thorsen.no

Gravemaskin

Hage og maskinsenteret 55927320

www.hagia.no

Før
Før
Før2
Før2
DSC_6532
DSC_6532
DSC_6544
DSC_6544
DSC_6548
DSC_6548
DSC_6555
DSC_6555
DSC_6565
DSC_6565
DSC_6562
DSC_6562