DØMT FOR JUKS: Privatisten skulle opp til engelsk muntlig her ved Gerhard Schøning videregående i Trondheim. (Foto: Trondheim luft hav/TV 2)
DØMT FOR JUKS: Privatisten skulle opp til engelsk muntlig her ved Gerhard Schøning videregående i Trondheim. (Foto: Trondheim luft hav/TV 2)

Fikk fengselsstraff for eksamensjuks

Dommeren mener han sendte en kamerat for å ta muntlig privatisteksamen i engelsk. Selv sier mannen at han bare hadde glemt legitimasjonen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eleven skulle opp til eksamen som privatist i engelsk muntlig ved Gerhard Schøning videregående skole i Trondheim før jul, da han ble avvist på grunn av manglende identifisering.

De avtalte at eksaminanden skulle gå hjem og hente passet sitt og komme tilbake senere på kvelden, noe han ikke gjorde.

18 dagers betinget fengsel

Sensor og eksamensansvarlig mistenkte at han ikke var den han hevdet å være. Skolen og fylkeskommunen gikk til anmeldelse, og tirsdag ble 25-åringen dømt til 18 dagers betinget fengsel for å ha gitt usann forklaring overfor offentlig myndighet.

Vanligvis ordnes sanksjoner for forsøk på juks ved utdannelsesinstitusjonen, men denne saken sluttet ikke der. Trolig er det første gang i Norge at eksamensjuks har endt med tiltale og i dette tilfelle dom.

Dommeren legger til grunn at sensorer og eksamensansvarlige hevder at den tiltalte mannen ikke er samme person som møtte til muntlig eksamen i november.

25-åringen er også dømt til å betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Nekter skyld

TV 2 Nyhetene møter mannen rett utenfor rettslokalet etter at dom er forkynt.

– Dette skjønner jeg ikke noe av, sier han, og bedyrer at alt som skjedde var at han glemte legitimasjonen sin.

– Jeg ble litt provosert over hele opptrinnet på skolen, og gadd ikke å gå tilbake med identifikasjonspapirer, framholder han over TV 2 Nyhetene.

– Da politiet ringte meg etter jul for å fortelle at jeg var anmeldt trodde jeg de tullet med meg. Nå skal jeg gå hjem for å diskutere med advokaten min, forteller han og skynder seg videre.