SKUFFET: Ingen overraskelse kanskje, men opposisjonen er skuffet over regjeringens budsjett. Ulf Leirstein (Frp) kaller det kjemisk fritt for politikk.  (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)
SKUFFET: Ingen overraskelse kanskje, men opposisjonen er skuffet over regjeringens budsjett. Ulf Leirstein (Frp) kaller det kjemisk fritt for politikk. (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)

– Budsjettet er kjemisk fritt for politikk

Opposisjonen etterlyser reelle sparetiltak fra finansministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forventningene til Sigbjørn Johnsen har vært store før fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett. Helt siden han overtok som finansminister etter valget i 2009, har han blitt fremstilt som mannen som skulle snøre igjen pengesekken til regjeringen.

Resultatet kom i dag: 17 milliarder kroner mindre oljepenger. Men skal vi tro opposisjonen, skyldes ikke dette mannen fra Hedmark.

– Det er et godt tegn at oljepengebruken går ned. Men det skyldes ikke at regjeringen har foretatt reelle prioriteringer, men helt tekniske justeringer som at skatteinngangen og utbyttene fra statsselskapene går opp. Jeg savner finansministerens klare råd om innstramninger og prioriteringer, sier Høyres Jan Tore Sanner til TV 2.

Ikke rentevern

«Det beste vern vi har mot kriser, er at vi har orden i økonomien», sa Johnsen fra talerstolen i regjeringskvartalet.

Sanner mener revidert nasjonalbudsjett ikke tar hensyn til en av de viktigste faktorene for at folk har orden i sin egen økonomi – nemlig renta.

– Dette er ikke et bidrag til å holde rentenivået nede. Jeg forventet at regjeringen skulle gjøre den vanskelige jobben, i stedet sitter de musestille og håper problemene skal gå over, sier Høyres finanspolitiske talsmann.

Savner satsing på politiet

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann går enda lenger enn sin kollega på blå side.

– Dette er et revidert som er kjemisk fritt for politikk. De har ikke brukt mye tid på dette, men de har vel så store interne problemer at de bruker mye tid på å bli enige om budsjettet som skal legges fram til høsten, sier Fremskrittspartiets Ulf Leirstein til TV 2.

Han trekker fram den manglende satsingen på politiet som den største skuffelsen i revidert nasjonalbudsjett.

– Regjeringen løfter ikke en finger for å få flere politifolk på gatene, sier Leirstein.

Leirstein minner om Politidirektoratets driftsanalyse som ble lagt fram forrige uke. Den viste at det er blitt færre politifolk i synlig ordenstjeneste og at politiberedskapen er blitt svekket de siste årene.

Les også: Politimester: – Det finnes ledige politijobber

Savner miljø og ruspolitikk

Partiene i sentrum er glade for regjeringens innsparinger i revidert nasjonalbudsjett. Men ikke for måten de kom på.

– Det er ingen grep for fremtiden her. De satser ikke på kunnskap og miljø, tvert imot kutter de på miljø, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2.

Regjeringen kutter kjøp av klimakvoter med 1,1 milliarder kroner, og bevilgningene til CO2-håndtering ved gasskraftverket på Mongstad foreslås redusert med 122 millioner kroner.

Kristelig Folkeparti savner omsorg for de fattige og svake i årets budsjett.

– Vi har akutte behov når det gjelder rusmisbrukere, men regjeringen strammer til. Det samme ser vi innenfor barnevernet der mange barn står i kø for å få hjelp, mens regjeringen ikke gjør noen ting, sier Hans Olav Syversen i KrF til TV 2.

Les mer: Staten kutter i støtten til rehabilitering