AVGIFTER: Helsedirektøren vil bruke lav avgift på sunn mat som et virkemiddel for bedre helse. (Foto: ARKIV/Scanpix)
AVGIFTER: Helsedirektøren vil bruke lav avgift på sunn mat som et virkemiddel for bedre helse. (Foto: ARKIV/Scanpix)

Vil ha sunnere folk med økte avgifter

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vil ha høyere avgifter på sukker, billigere sunn mat og forbud mot reklame for usunn mat. Helsedepartementet er skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Larsen mener at de største utfordringene i fremtiden er overvekt, feil ernæring og fysisk inaktivitet, skriver Aftenposten.

– Vi må å tenke på samme måte på ernæringsområdet som vi har gjort på alkohol- og tobakksområdet i flere tiår nå, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på den nasjonale Helsekonferansen i Oslo mandag.

Tobakk og alkohol

Han viser til at Norge har gode tradisjoner for å være tøffe med tiltak når det gjelder tobakk og alkohol.

– Vi har økt avgiftene, innført innendørs forbud mot røyking og hevet aldersgrensene. Det har ført til gode resultater.

Larsen foreslår blant annet høyere avgifter på sukker og usunn mat, samtidig som det bør bli billigere å spise sunn mat. Han vil også ha forbud mot reklame for usunn mat og sukker som når barn og unge.

Vanskelig

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helsedepartementet sier at han er positiv til Larsens intensjoner, men han tror det vil være vanskelig å gjennomføre forslagene i praksis.

– Hvem skal definere eksakt hva som er sunt og usunt, spør han.

– Det er enklere med alkohol og tobakk, fordi det er avgrensede varer. Det helsedirektøren foreslår nå, er reguleringer på hele det norske varesortimentet. Det er vi ikke klare for, sier Ingebrigtsen. (©NTB)