Ole Jonny Rogne advarer deg mot å være naiv om du skal importere bil fra Tyskland. Selv måtte han gi opp importen av en Volkswagen Passat. Mondeoen på bildet er ikke omfattet av historien. Foto: Privat
Ole Jonny Rogne advarer deg mot å være naiv om du skal importere bil fra Tyskland. Selv måtte han gi opp importen av en Volkswagen Passat. Mondeoen på bildet er ikke omfattet av historien. Foto: Privat

- Jeg ble svindlet for 55.000 kroner

Les om bruktimport-drømmen som ble et mareritt.

- Bilformidleren virket veldig troverdig og hjelpsom, men viste seg å være en svindler, sier Ole Jonny Rogne.

Marerittet startet i følge Ole Jonny i 2008, da han skulle importere en Volkswagen Passat fra Tyskland.

Ole Jonny fant selv bilen han ville ha på internett, og men overlot til en mellommann som skulle ordne med papirer og transport til Norge.

- For å ordne det praktiske rundt kjøpet og forsendelse av bilen skulle han ha 14 000 kroner, greit nok, sier Rogne.

Er bruktimport skummelt? Les om fallgruvene

Tar ikke telefonen

Før befraktning av bilen skulle mellommannen også sørge for montering av ekstrautstyr som hengerfeste og Webasto-varmer. Ting som er rimeligere i Tyskland enn her hjemme.

- Til sammen for organisering, frakt og ekstrautstyr har jeg betalt mannen 55 000 kroner. Hva fikk jeg igjen? Ingenting! Raser Ole Jonny.

- Fyren sluttet raskt å ta telefonen når jeg ringte fra mitt eget nummer, og kom jeg gjennom så sa han at det skulle "ordne seg raskt."

Det har det ikke gjort.

Til sammen 700 000 kroner

Nå vil sunnmøringen - som er bosatt på Gjøvik - advare mot den angivelige svindleren i Tyskland. (Av presseetiske hensyn vil ikke Broom opplyse navnet på mellommannen.)

Ole Jonny oppdaget etterhvert at han ikke var alene om opplevelsen. I lengre tid har han derfor jobbet for å samle mennesker som har blitt svindlet av denne bilformidleren i Tyskland.

- Jeg har så langt hatt kontakt med 20 personer i Norge som har blitt lurt. Til sammen har vi krav på rundt 700 000 kroner mot mannen.

Bruktimport ble mareritt: 170 000 i reparasjoner

Hvorfor blir folk lurt?

Den uheldige bruktbilimportøren forklarer at mønsteret er at kundene opplever bilformidleren som ærlig og seriøs - men så snart han har fått pengene skjer det ikke mer.

De 20 personene Ole Jonny representerer har blitt lurt for mellom 15 000 og 120 000 norske kroner hver. Ole Jonny har sammen med Trond Olav Skraastad engasjert advokat i Tsykland på saken. Målet er å få bilformidleren dømt.

Del dine erfaringer om bruktimport i kommentarfeltet under.

Gullkantet akkurat nå: Lav euro-kurs gir billig bruktimport