Linda Johansen
Linda Johansen
NY RAPPORT: Ungdom er glade og pliktoppfyllende (illustrasjonsfoto). (Foto: Berit Keilen / SCANPIX )
NY RAPPORT: Ungdom er glade og pliktoppfyllende (illustrasjonsfoto). (Foto: Berit Keilen / SCANPIX )
sol 680 (Foto: PH8)
sol 680 (Foto: PH8)

– Skal jeg være rynkete eller benskjør?

Linda Johansen advarer mot for mye soling.

Sommeren er rett rundt hjørnet og mange av oss gleder oss til å få sol på kroppen. Men rynker og pigmentflekker vil vi ikke ha.

– Man føler seg freshere når man har gylden farge i huden sin, sier skjønnhetsekspert Linda Johansen. Det som er paradokset er at det er sunt å sole seg litt, for vi trenger D-vitaminene, men det mange gjør er jo å sole seg mye, og da kommer rynkene.

Det er to onder å velge mellom, skal jeg være rynkete eller benskjør? sier Linda Johansen.

«Mallorka-generasjonen»

Linda Johansen lot være å sole seg i 8 år. Hun smører seg ikke med solfaktor på vinteren, kun når hun er ute i sola og kun på

linda (Foto: Stella)
linda (Foto: Stella)
ansikt, hals, bryst og hender.
Er hun på stranda og soler seg, smører hun hele kroppen.

– Jeg er «Mallorka-generasjonen», mine foreldre oppdaget syden, ler Linda. Jeg og min mor lå innsmurt i jordnøttolje, på celofan og vi kokte, forteller hun. Det har jeg måttet betale for i form av pigmentflekker og at huden ser gusten ut.

Jeg har jobbet mye for å få huden min til å se litt friskere ut. Tro meg, det er kult å være fresh når du snart er 43 også. Du har ikke lyst til å være rynkete og ha masse pigment, sier hun.

Utseende skal matche innsiden

– I dag er vi mer ungdommelige og man har lyst til at utseende skal stå i forhold til det som er på innsiden, sier Linda Johansen. Da er dessverre den elskede solen, vår verste fiende.

Jeg møter mange kvinner i min jobb og jeg ser stor forskjell på de som har vært mye i solen og de som ikke har det, sier Linda.

– Jeg soler meg litt i dag, og jeg har tatt noen solariumstimer nå. Jeg fikk en liten oppvekker på dette med D-vitamin og hvor mye D-vitamin man får ved å ta litt sol.

Men nå er solariumene smekkfulle igjen, av bare unge jenter, det er overraskende og skremmende. Man må bruke solen med måte og fornuft, oppfordrer Linda Johansen.

Les også: Frem med solbrillene!

Les også: Slik legger du sommersminken!

solarium_680 (Foto: Scanpix)
solarium_680 (Foto: Scanpix)

Kreftforsker

Kreftforsker og professor Johan Moan mener sola er sunn, men også han oppfordrer til måtehold og fornuft

– I utgangspunktet er sola sunn, hvis man ikke overdriver, sier Johan Moan. Menneskene ble lyse i huden da de flyttet nordover fra Afrika. Årsaken til dette: mindre sol og behovet for D-vitamin.

Hvis lite sol hadde vært sunt, ville vi fortsatt vært mørke som afrikanerne, som trenger fem ganger mer sol enn oss for å få nok D-vitaminer, sier Moan.

Det er kan være en fordel å få i oss mer D-vitamin enn det myndighetene anbefaler: 7,5 mikrogram om dagen, mens Moan mener dette minimum kan dobles.

Tar du solarium fem minutter to ganger i uka, får du i deg såpass at det vil kunne ha en beskyttende virkning. Store soldoser, slike som gjør oss solbrente, bryter faktisk ned d-vitaminet de små dosene har laget

Moan anbefaler at vi nyter solen og annen svak UVB-stråling fra solarier jevnlig, særlig i vinterhalvåret. Men bare i små doser. Novembersola gir ingen D-vitaminer, derfor blir vi mer utsatt for infeksjoner og forkjølelse, sier han.