I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)
I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)

– Kongo-rettssaken utsatt i to uker

Vil tidligst starte 26. mai etter konflikt om forskuddsbetaling til dommerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot Joshua French og Tjostolv Moland skulle etter planen startet i dag. Søndag ble det klart at rettssaken ikke ville starte før onsdag, fordi ingen av dommere har møtt opp i Kisangani.

Mandag sier kaptein ved militærtribunalet i Kisangani, Camili Ilonga, at rettssaken ikke starter før 26. mai.

Forvirring

Men sjefen for militærdomstolen i Kisangani, oberst Gaston Shomari, hevder fortsatt at rettssaken skal starte denne uka.

Oberst Shomari har snakket med én av de tre dommerne som skal komme opp fra hovedstaden Kinshasa for å dømme i rettssaken mot Moland og French.

– De nye dommerne i saken kommer tirsdag morgen til Kisangani, der den nye behandlingen av drapssaken skal opp. Det er opp til dommerne når saken begynner, men jeg er sikker på det blir denne uka, sier han til NTB.

Krever forskuddsbetaling

I følge VG Nett er det en konflikt om betaling av dommerne som er årsaken til at de ikke dukket opp til avtalt tidspunkt slik at rettssaken kunne starte mandag.

– Vi fikk beskjed om at dommerne ikke hadde fått utbetalt lønn og derfor nektet å dra. De forlater ikke kone og barn i Kinshasa for å jobbe gratis her i Kisangani, sa Ilonga til VG Nett søndag.

– Amatørmessig

Nordmennenes advokat Morten Furholmen sier at han ikke er overrasket, men at det er «utrolig amatørmessig».

Les også: Molands far til TV 2: – De kan dø i Kongo

– Jeg blir overrasket dersom denne saken gjennomføres uten komplikasjoner. Det har vært vår efaring ved hver tidligere instansbehandling. Det begynner dårlig og så får vi bare håpe at det tar seg inn igjen etter hvert, sa han til TV 2 Nyhetene søndag.

Rettssaken mot de to nordmennene gjenopptas i Kisangani etter at den militære høyesterett avviste dødstommene mot de to nordmennene.

Les også: Moland og French vurderer å ikke anke

FENGSELET: Her i sentralfengselet i Kisangani sitter Tjostolv Moland og Joshua French fengslet. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
FENGSELET: Her i sentralfengselet i Kisangani sitter Tjostolv Moland og Joshua French fengslet. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)