Fotballfruene. (Foto: TV 2)
Fotballfruene. (Foto: TV 2)

De må leve med at mannen kan bli solgt

De liker ikke å bli kalt fotballfruer, men livet sammen med eliteseriespiller betyr fem dagers sommerferie, inge påskeferie, og knapt en familiehelg sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke nok med det. Hvert halvår kan de risikere å måtte flytte fordi spilleren blir solgt til en annen del av landet eller utlandet. Det er den største forskjellen på familier i Tippeligaen og andre familier som også innretter sine liv etter fotballen.

Negativt ladet ord

Gyda Bech Thorsen, kalt danse-Gyda, er samboer med Bjørnar Holmvik. Kari Bakke er sykepleier og gift med ungdomskjæresten Eirik Bakke. Og Helga Bjørgvinsdottir er pilatesinstuktør og har tvillinger med Gylfi Einarsson. Noen kaller dem fotballfruer.

FOTBALLFRUE 1:  Kari Bakke er sykepleier og gift med ungdomskjæresten Eirik Bakke (Foto: TV 2/)
FOTBALLFRUE 1: Kari Bakke er sykepleier og gift med ungdomskjæresten Eirik Bakke (Foto: TV 2/)

De ble et begrep etter at Victoria Beckham og co. stjal rampelyset fra sine menn på banen.

– Fotballfruer synes jo vi er et negativt ladet ord, det er jo ikke sånn at vi tenker «jippi jeg har lyst til å være en fotballfrue», sier Gyda Bech Thorsen.

Og det samme mener ektemannen.

– Bjørnar sa «nei, skal jeg gå rundt og kalle meg dansemann fordi at jeg er sammen med en danser?» De aller fleste tenker at vi gjør ingenting annet enn å drikke champagne til frokost, ler Helga Bjørgvinsdottir.

– Gjør ikke dere det?

– Det er veldig lite av det.

– Ikke i dag i hvert fall, ler hun.

– Man må jo være veldig flink å gjøre sine ting, ikke bare være fotballfru, sier Bjørgvinsdottir.

– Eller kona til? kommer det supplerende fra Bakke.

– Litt sånn ekstra god middag

De møtes ikke bare på kamp, men også privat fordi det er bare de nærmeste som kan trøste når alt går fotballspillere imot

– Supporterne sant dei blir jo lei seg, men spillerne, det er jo jobben deres. De er jo heller ikke i noe godt humør når de kommer hjem etter å ha tapt eller spilt dårlig, sier Bakke.

Men damene har oppskriften klar:

FOTBALLFRUE 2: Helga Bjørgvinsdottir er pilatesinstuktør og har tvillinger med Gylfi Einarsson. (Foto: TV 2/)
FOTBALLFRUE 2: Helga Bjørgvinsdottir er pilatesinstuktør og har tvillinger med Gylfi Einarsson. (Foto: TV 2/)

– Litt sånn ekstra god middag kanskje akkurat den dagen, ler hun.

– Et sted må de ha et fristed, uansett om de kommer hjem sliten eller glad eller trøtte eller lei, så har de full støtte uansett, og har noen som ikke setter krav, forklarer Gyda Bech Thorsen.

Hverdagene er gjerne som hos familier flest, med henting, bringing, og trening. Men helgene skiller seg ut i familier med eliteseriespillere:

– Om det er bortekamp så reiser de vekk i kanskje tre dager. Hvis det er hjemmekamp, du er på trening likevel på lørdagen, kamp søndag, og den søndagen går vekk på en måte, han kan ikke være med å gå på Ulriken først, da skal fokusere på at kroppen skal være klar til kamp klokken åtte, sier Kari J. Bakke.

Skal få bestemme etter karrieren

De fleste spillere uansett divisjon forbereder seg jo til kamp, men familiene til eliteseriespillere må være forberedt på mer, til og med å flytte til en annen del av landet eller utlandet på kort varsel når en spiller blir solgt.

FOTBALLFRUE 3: Gyda Bech Thorsen, kalt danse-Gyda, er samboer med Bjørnar Holmvik. (Foto: TV 2/)
FOTBALLFRUE 3: Gyda Bech Thorsen, kalt danse-Gyda, er samboer med Bjørnar Holmvik. (Foto: TV 2/)
– Hvert halvår når det er kjøp og salg, så holder du litt pusten: Blir vi eller reiser vi?

Det er sånn gamet er og vi har vært i det lenge, slik at får nå bare prøve å gjøre det beste ut av det, sier Bakke.

Da Eirik Bakke signerte for Brann, ble gravide Kari igjen i Leeds med to år gamle Johann et halvt år før de flyttet etter Eirik.

– Når de er små kan du ta de litt mer med, når de begynner på skolen blir det verre, sier hun.

– Min eldste gutt blir jo elleve i desember og det kommer en tid når man tenker: «når skal man dra tilbake?» Man tenker man kan ikke flytte hvert år eller annethvert år, sier Bjørgvinsdottir.

For hver gang må familien finne et sted å bo, barnehage, skole og jobb. Og ikke minst nye venner og alternativ til storfamilien hjemme.

– Men det er jo godt at du har sånn som Helga og Gyda og en del andre jenter på laget som er i samme situasjon og finne på litt ting i lag, sier Bakke.

Nå skal Fru Bakke på tur til Atlasfjellene sammen med venner. Uten herr Bakke.

FOTBALLFRUER: Gyda Bech Thorsen, kalt danse-Gyda, er samboer med Bjørnar Holmvik. Kari Bakke er sykepleier og gift med ungdomskjæresten Eirik Bakke. Her er de sammen på Brann-kamp. (Foto: TV 2)
FOTBALLFRUER: Gyda Bech Thorsen, kalt danse-Gyda, er samboer med Bjørnar Holmvik. Kari Bakke er sykepleier og gift med ungdomskjæresten Eirik Bakke. Her er de sammen på Brann-kamp. (Foto: TV 2)
Noen koner lager en avtale om at de skal få bestemme når først fotballkarrieren er over – men karrieren kan jo vare lenge:

– Hvis en først kommer inn i fotballen er det ofte en blir værende der, det er ikke lettere å være trener, eller assistenttrener, men vi har ikke tatt den diskusjonen enda, ler hun.

Hvordan påvirker fotballen deg?

Fortell om din fotballhverdag i kommentarfeltet under.