Stinius Viking Ødegård satte antagelig fartsrekord for 12 åringer i Anderstorp i Sverige i helgen. Med sin roadracing sykkel oppnådde han hele 204 kilometer på rettstrekningen. Foto: www.highsider.se
Stinius Viking Ødegård satte antagelig fartsrekord for 12 åringer i Anderstorp i Sverige i helgen. Med sin roadracing sykkel oppnådde han hele 204 kilometer på rettstrekningen. Foto: www.highsider.se

12-åring i 204 km/t

Stinius fra Fetsund er en skikkelig tøffing.

Søndag – under det åpne svenske mesterskapet i roadracing i Anderstorp – oppfylte han mange unggutters store drøm; å passere toppfart på 200 kilometer i timen. Det skriver indre.no.

På tørr bane på en 900 meter lang rett strekning kjørte Ødegård det remmer og tøy holdt, og satte det som etter all sannsynlighet er fartsrekord for 12-åringer i Norden med 204 kilometer i timen.

– Som 11-åring var Stinius den desidert yngste med lisens for å kjøre løp. Jeg tror ikke det er noen i Norge, Skandinavia eller Norden som har kjørt raskere, sier far, tidligere roadracing-mester, Terje Ødegård til indre.no.

Selv er 12-åringen helt i 100 over prestasjonen.

– Jeg var ikke nervøs. Det var bare veldig veldig moro. Et enormt kick, sier den unge føreren til Indre Akershus Blad.

Pappa Terje innrømmer imidlertid at hjertet hopper noen ekstra slag når sønnen er i aksjon.

– Jeg er nervøs, men han har god kontroll. Men selv verdens beste kan gjøre feil. Man balanserer hele tiden på en knivegg.

Høye mål

Det var imidlertid ikke bare fartsrekorden som imponerte.

12-åringen kjørte i heat med førere i alderen 18-30 år.

21 løpere var med i klassen.

Stinius ble imponerende nok nummer seks og 11.

– Jeg er veldig fornøyd. Plasseringene var over all forventning. Jeg hadde håpet å bli blant de 15 beste, forteller Stinius.

Lørdag regnet det i Anderstorp, noe som ga førerne ekstra utfordringer.

Da kun to runder gjensto av løpet, gikk Stinius i bakken på den våte asfalten.

12-åringen fikk seg en liten smell i hodet, men var fit for fight igjen dagen etter.

– Selv om jeg skled av sykkelen, var det bare moro med regn. Da fikk jeg prøvd meg på det føret også, sier Stinius.

På pallen i NM?

Foreløpig setter pappa Terje og mamma Fanny strenge regler i forhold til antall kjørehelger og ikke minst hva lekser angår.

– Helst vil Stinius kjøre hver helg, men vi må bremse litt. Han er fortsatt bare 12 år, og roadracing skal ikke ta all tid ennå. Vi er opptatt av at Stinius virkelig skal ville satse selv, og ikke bli presset på noe som helst måte. Leksene kommer i tillegg først av alt. Ingen ferdige lekser – ingen løp, sier Terje.

Ødegård trener fire dager i uka i tillegg til kjøringen.

Stinius skal være med i både det åpne norske og det åpne svenske mesterskapet. 28. til 30. mai kjører han løp i Sverige, mens NM på Rudskogen står for tur 4., 5. og 6. juni.

– Håpet er å komme blant de to beste. En er nødt til å sette seg noen mål, konstaterer Stinius.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos indre.no - klikk her