Norsk luftrom berøres ikke av kraftig askesky

Norge går trolig igjen klar av askeskyer fra Island. En liten tunge har beveget seg nær kysten, men fram mot lørdag og søndag regner ikke Avinor at den vil få noen betydning for aktiviteten i norsk luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En forholdsvis kraftig askesky fra vulkanen Eyjafjällajökull torsdag ligger fredag rett sør for Island. Den er vel 1,6 mil lang og vel én mil bred, og ligger på vel 9.000 meters høyde.

Den skapte torsdag kveld og natt til fredag store problemer for særlig irske flyplasser. Seks flyplasser i det vestlige Irland ble stengt, og de kunne åpnes igjen først ved 9-tiden fredag morgen.

Men irske luftfartsmyndigheter forbereder seg på at store deler av luftrommet igjen kan bli stengt på kort varsel. Det vil i så fall bli det fjerde denne uken.

Statsmeteorolog Arild Menzoni ved Meteorologisk institutt sier til NTB at det bekymrer at en liten tunge av askeskyen går sørover inn i Norskehavet. Men det ser ut til at den tynnes ut.

- Ut fra de prognoser vi har fått fra England, vil ikke eventuelle nye utslipp fra vulkanen gå mot Norge. Et høytrykk dirigerer luftstrømmen og asken hovedsakelig mot sør, og vil holde seg uendret i helgen, sier Menzoni. (©NTB)