Laveste asylsøkertall på tre år

I april søkte 540 personer om asyl i Norge. Det er det laveste antallet på tre år. Nå avvikler UDI 1.700 mottaksplasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt er det registrert 3.029 søknader så langt i år. Det er en nedgang på 41 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge UDI.

– Nedgangen i april fortsetter tendensen vi har sett de siste månedene, men det er fortsatt for tidlig å si med sikkerhet om dette er en varig trend, sier assisterende UDI-direktør Frode Forfang.

Nedgangen er enda kraftigere for enslige mindreårige asylsøkere, med 62 prosent færre søkere så langt i år.

Nedgangen i antall asylsøkere fører til at UDI stenger om lag 1. 700 mottaksplasser, men ingen asylmottak blir foreløpig lagt ned.

– Mange driftsoperatører viste i 2008 og 2009 stor fleksibilitet ved å inngå tilleggsavtaler som førte til utvidelser av asylmottak. Det er plasser fra disse utvidelsene vi nå legger ned, og det betyr at en del av våre mottak vil bli mindre enn de har vært, sier direktør Ida Børresen i UDI.

– Hvis den nåværende trenden for antall asylsøknader fortsetter utover året, vil vi legge ned mottak. Det er for tidlig å si noe om når og i hvilket omfang dette blir, sier Børresen. (©NTB)