MÅ FLYTTE?: Det er uvisst om Gordon Brown beholder adressen Downing Street 10. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)
MÅ FLYTTE?: Det er uvisst om Gordon Brown beholder adressen Downing Street 10. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)

Jobben henger i en tynn tråd for Brown

Ingen partier har fått klart flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå klart at Storbritannia har et såkalt «hung parlament», der ingen partier har et rent flertall i Underhuset. Dermed må det dannes en mindretallsregjering eller en flertallskoalisjon, og det ligger an til harde forhandlinger mellom partiene.

– 300 er magisk grense

– Slik det ser ut nå er sannsynlig at vi får en konservativ mindretallsregjering, sier leder for British Politics Society, Øivind Bratberg, til tv2nyhetene.no på telefon fra London.

Han mener det vil bli så godt som umulig for Brown å fortsette dersom de konservative vinner over 300 seter - noe de ifølge de fleste prognoser ligger an til å gjøre.

– Da er det folkets stemme som har talt.

Med 615 av totalt 650 seter fordelt har de konservative 290, Labour 247, Liberaldemokratene 51 og andre partier 27.

– Landet har talt, men vi vet ikke hva som er blitt sagt, sier tidligere leder for Liberaldemokratene, Paddy Ashdown, og oppsummerte manges tanker i Storbritannia fredag morgen.

– Labour har mistet mandatet

Statsminister Gordon Brown har signalisert at hans parti Labour vil forsøke å danne en koalisjonsregjering, mens lederen for De konservative, David Cameron, har sagt at Labour har mistet mandatet til å regjere.

– Min plikt til landet etter dette valget, er å gjøre mitt for at Storbritannia skal ha en sterk og stabil regjering. Jeg mener det er klart at Labour allerede har mistet sitt mandat til å lede landet, sa Cameron i sin takketale natt til fredag.

Skuffet Clegg

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg ligger an til å bli valgets joker, til tross for at partiet hans gjorde et skuffende valg. Men Clegg ønsker ikke å sende noen signaler om hvem han ønsker å samarbeide med.

Det er ventet samtaler mellom Labour og Liberaldemokratene fredag, men et endelig resultat kan ta dager og uker, skriver nyhetsbyrået AP.

Les også: Skuffet Clegg ber om tid til å tenke

Den britiske konstitusjonen gir det sittende regjeringspartiet førsteretten til å forsøke å danne en regjering, og det gjenstår å se hva statsminister Brown vil bruke dette initiativet til.

Første gang siden 1974

Fredag morgen ble det klart at ingen partier har mulighet til å få rent flertall i Underhuset. Det er første gang en slik situasjon oppstår siden 1974. For å få rent flertall må ett av partiene vinne minst 326 av de 650 setene.

Valgdeltakelsen har økt fra 61,4 prosent i 2005 til over 65 prosent av Storbritannias 45,5 millioner stemmeberettigede.