POSITIV: Statsministeren tar ikke på vei til tross for at Arbeiderpartiets søsterparti ser ut til å miste makten i Storbritannia.  (Foto: SCANPIX)
POSITIV: Statsministeren tar ikke på vei til tross for at Arbeiderpartiets søsterparti ser ut til å miste makten i Storbritannia. (Foto: SCANPIX)

Stoltenberg: – Naturlig med et skifte i Storbritannia

Mener det kan være naturlig at Labour gir opp makta etter 13 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg mener en stabil og styringsdyktig regjering vil være det viktigste resultatet av valget i Storbritannia.

Han følger spent med på valgthrilleren. Med 584 av 650 mandater ferdig opptalt, ligger Gordon Brown og Arbeiderpartiets søsterparti, Labour, an til å miste flertallet. Statsministeren synes ikke det vil være noen tragedie hvis sosialdemokratene må gi fra seg makten etter 13 år.

– De har nå sittet lengre enn noen annen har styrt Storbritannia. Det er en del av demokratiet at et lands politiske styre skifter, så det er kanskje naturlig med et bytte nå, sier Stoltenberg til NTB.

– Stabil og styringsdyktig

Det bygger opp til harde forhandlinger om makten i det britiske parlamentet, og det kan ta tid før en ny regjering er på plass.

– Det viktigste for Europa og Norge er at Storbritannia får en stabil og styringsdyktig regjering, som kan ta tak i de fortsatt store problemene med økende arbeidsledighet, gjeldskrise og ustabilitet i aksjemarkedet, sier han.

Godt samarbeid

Statsministeren vil ikke spekulere i hvordan forhandlingene og de eventuelle koalisjonene ender opp.

– Men den norske regjeringen vil fortsatt komme til å samarbeide godt med Storbritannia, enten statsministeren heter David Cameron eller Gordon Brown, sier Stoltenberg. (©NTB)