David Cameron (Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix)
David Cameron (Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix)

– Cameron ser ut til å vinne valget i Storbritannia

Men heller ikke De konservative har rent flertall i britenes thrillervalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De konservative vinner valget, men får ikke rent flertall i Parlamentet, ifølge BBCs prognose fredag morgen. Valgdagsmålingen klokken 23 norsk tid torsdag kveld viste også at De konservative er størst.

– David Cameron og De konservative er valgvinnere. Cameron har vunnet nesten 100 seter. Partiet gjorde det kanskje ikke så godt som de trodde selv, men ingen har vunnet så mye side 1932, forteller valgekspert Terje Sørensen til tv2nyhetene.no fredag morgen.

– Han har betydelig flere stemmer enn Labour hadde i 2005, påpeker han.

– Labour har tapt

Partileder David Cameron i De konservative mener Labour har tapt sitt mandat til å regjere i Storbritannia, og var raskt ute med å erklære seier.

– Min plikt til landet etter dette valget, er å gjøre mitt for at Storbritannia skal ha en sterk og stabil regjering. Jeg mener det er klart at Labour allerede har mistet sitt mandat til å lede landet, sa Cameron i sin takketale natt til fredag da det var klart at han selv var gjenvalgt til Underhuset.

422864

Ikke flertall

Den store overraskelsen i valget er at Liberaldemokratene, som alle eksperter har spådd et godt valg, taper mandater i parlamentet.

De konservative ligger an til få få 304 av 650 seter i Underhuset, mens Labour ender med 262. Liberaldemokratene får 55, som er en uventet nedgang på sju i forhold til forrige valg. 29 mandater går til andre partier, det vil si regionale partier i Skottland, Nord-Irland og Wales.

Dermed får britene et såkalt hung Parliament, et parlament der ingen av partiene har rent flertall. For å få flertall må et av partiene ha minst 326 seter i Underhuset.

For første gang siden 1974 ser det dermed ut til at det må dannes en mindretallsregjering eller en flertallskoalisjon. Dette betyr også at det venter noen harde dager med forhandlinger mellom partiene.

partileder_montasje (Foto: STAFF/Reuters)
partileder_montasje (Foto: STAFF/Reuters)

– Brown vil prøve å forme koalisjon

Gordon Brown er med god margin gjenvalgt til Underhuset. Han fikk 29.559 stemmer i valgkretsen Kirkcaldy og Cowdenbeath i Skottland, opp 6,4 prosentpoeng fra valget i 2005 til en oppslutning på 64,5 prosent nå.

Men ifølge en foreløpig valgdagsmåling er valget en katastrofe for Labour som ser ut til å miste over 90 seter i Underhuset. Dersom valgdagsmålingen viser seg å være korrekt, sier kilder nær statsministeren til Sky News, at Brown vil prøve å forme en koalisjon.

Når ingen av partiene får flertall har den sittende regjeringen i Storbritannia førsteretten til å danne ny regjering.

Om Brown lykkes i å danne en koalisjonsregjering, må han gå til det britiske Underhuset for å se om den overlever et tillitsvolum, skriver NTB. Det vil skje etter trontalen i Parlamentet den 25. mai.

– Det blir ikke lenge før denne regjeringen ryker, man vil ikke ha Brown som statsminister, sier valgekspert Terje Sørensen til tv2nyhetene.no.

TROLIG VALGVINNER: Partileder David Cameron i De konservative sammen med sin kone Samantha ankommer partiets kontor i London tidlig fredag morgen. (Foto: Lefteris Pitarakis/Ap/Scanpix)
TROLIG VALGVINNER: Partileder David Cameron i De konservative sammen med sin kone Samantha ankommer partiets kontor i London tidlig fredag morgen. (Foto: Lefteris Pitarakis/Ap/Scanpix)