danskebåt, båt for båt (Foto: DFDS/Stena Line)
danskebåt, båt for båt (Foto: DFDS/Stena Line)

Her er danskebåttesten båt for båt

Fest og moro eller nattesøvn og leker for barna? Vi har testet DFDS og Stena Lines danskebåter.

Stena Line: Stena Saga

Antall restauranter: 2

Antall barer: 3

Diskotek: 1

Tilbud til barna: Lekerom, ulike arkade spill

Annet: Velværesenter

Lugar: På vår overfart valgte vi standard utvendig lugar. Og standarden var ganske god. Det samme med renholdet. Vi ble positivt overasket over størrelsen på lugaren hos Stena Line. Den var større enn hos DFDS. Vi var nok svært uheldig med hvor vi ble plassert. På gangen var det fest, skrik og skrål natten gjennom og vi sov ikke mer enn en time sammenhengende av gangen. Dette trekker kraftig ned, men trenger ikke bety at du har like uflaks når dere skal på tur. Vi hørte at vaktene var utenfor og roet det ned, men det holdt ikke lenge av gangen. Dessverre.

Middagsbuffé:

Godt utvalg i varm og kald mat og god stemning. Kakene var også gode. Midt under middagen kom kokker og servitører ut og sang og spilte til applaus fra bordene. Romantisk var det ikke, men moro. Buffeen var helt grei smaksmessig og man kan drikke så mye brus man vil. Ville du kjøpe vin måtte du gjøre det i en egen bar, men den ble servert til bordene. Til sammenligning var det full bordservering av drikke om bord på DFDS, men der måtte vi også betale for brusen.

Husets rødvin var ikke spesielt god. Hvitvinen derimot falt i smak og var hakket bedre enn hos konkurrenten.

Frokost:

Solid frokost med godt brød. Det ble fylt på hele tiden, men vi savnet for eksempel røkelaks.

For barna:

Om sommeren blir Stena Saga barnas båt. Da bygger de om det ene dekket til å bli et eget barnedekk, det er egen barnebuffet og masse aktiviteter for ungene. Barnas båt var det ikke når vi reiste i april, ett lekerom var åpent og så var det noen arkadespill, men det var det hele.

danskebåttest, Henriette Lien, parfymeri
danskebåttest, Henriette Lien, parfymeri

Taxfree:

Det er to butikker om bord. En med kosmetikk og klær, og en med sjokolade og alkohol. Butikkene er store og fine, moderne og oversiktlige. Arnie gir pluss for whisky-utvalget og en del gode vinkjøp. Butikken er større på Stena Line enn på DFDS. Men likevel var ikke Arnie imponert over utvalget i viner. Flere av bestselgerne på polet var på plass i hyllene, så om du greier deg med det, blir du en «happy shopper» om bord på Stena Line .

Show og underholdning:

Danseband og en reise i jazzens verden med husunderholderne. Bra danseband og mange som koste seg på dansegulvet. Det blir sving over sakene med et show i tillegg til dansbandet – noe DFDS manglet. Der var det bare band og glissent på parketten. Stemningen i salen var god og det tok av i jentegjengen da den mannlige delen av trioen satte seg ned, så dem dypt i øynene og sang en gammel sviske. Akkurat sånn det skal være. Stena Line byr ofte inn kjente og kjære artister som folk har et forhold til, det kan være lurt å sjekke ut dette før du velger reise.

GOD STEMNING: Sånn så det ut da kokkene inntok matsalen. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
GOD STEMNING: Sånn så det ut da kokkene inntok matsalen. (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Stemning om bord:

Stena Line står inne for slagordet «gøy på vannet». Det er masse god stemning om bord på båten. Folk virket glade og fornøyde og stemningen var lett og fin. Er du ute etter en god fest med gode venner er dette båten for deg. DFDS byr på langt roligere farvann.

Konklusjon:

Stena Line vinner ikke duellen, men det betyr ikke at det er noen dårlig båt. Den vinner på fest og stemning, og som nevnt er dette båten for en lystig tur. Stena Line er en mye mindre båt med færre restauranter og et mindre tilbud til barna utenfor skoleferien.

danskebåttesten, lugarer (Foto: DFDS/Stena Line)
danskebåttesten, lugarer (Foto: DFDS/Stena Line)

DFDS: Crown of Scandinavia

Antall restauranter: 6

Antall barer: 4

Diskotek: 2

For barna: To ulike rom med baller å base i. Badeland. Ulike arrangementer utover kvelden. Egen barnebuffé. Kino

Lugar: Lys og fin standard utvendig lugar. Litt mindre enn hos Stena Line, men litt triveligere. Pluss også for at det var en sofa i lugaren å sitte i. Men de kan godt ta en runde ekstra med støvkluten neste gang. I motsetning til hos Stena Line fikk vi sove om bord og ble ikke plaget av fest og støy fra andre lugarer.

Middagsbuffé:

Buffeen holder ifølge Arnie god hotell-standard. Rikelig med varm og kald mat. Desserter og ost. Kaldmaten og desserten var jevngode på de to båtene, men varmmaten var vesentlig bedre om bord på DFDS. Det var mer av alt og det så lekrere ut. Stemningen var roligere og det var en egen buffé for ungene. Pluss for at kaffen kom i presskanner servert ved bordet, mot Stena Line der du måtte hente den selv fra en maskin.

SJØMAT: Ingenting å utsette på sjømatbufeen til DFDS. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
SJØMAT: Ingenting å utsette på sjømatbufeen til DFDS. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
Husets røde og hvite vin var midt på treet.

Frokost: God frokost med rikelig utvalg, men dårlig med grovt brød. Bedre eggerøre enn hos Stena Line.

For barna: Barna har det moro på DFDS og båten er svært familievennlig. To rom med baller å base i, flott badeland og kino trekker opp. I tillegg er det en pirat om bord som arrangerer skattejakt, dansekonkurranser og mye annet. I likhet med Stena Line bygger også DFDS om et av dekkene til å bli et rent barnedekk om sommeren. Reiser du utenfor skoleferien er DFDS det suverent beste alternativet for ungene.

Taxfree: Butikkens utseende er ikke imponerende. Den er mye enklere enn på Stena Line. Men utvalget av vin er bedre. Faktisk er det også litt for vinsnobben Arnie om bord. Vår stikkprøve viste at på flere produkter, deriblant en del sprit, så var DFDS en del billigere enn Stena.

Når det gjaldt kosmetikk var også butikken mindre. Vi har ikke funnet store prisforskjeller mellom de to på kosmetikk, parfyme og godterier.

FIN VIN? Vinekspert Arnie Stalheim syntes husets vin på restaurantene var varierende, mens utvalget i taxfree-ene var desto bedre. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
FIN VIN? Vinekspert Arnie Stalheim syntes husets vin på restaurantene var varierende, mens utvalget i taxfree-ene var desto bedre. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
Show og underholdning:

Hele stemningen er mye roligere på DFDS. Det var ikke noe eget show om bord, kun danseband og når det da heller ikke fyller seg opp på dansegulvet, falmer det i forhold til Stena Line. Men bandet i seg selv var det ifølge Henriette ikke noe feil på. Det tok bare aldri helt av.

Stemning om bord:

Vi følte det var mer klasse om bord på DFDS og man får mer følelsen av å være på en cruisebåt enn hos Stena Line. Det var også et mye mer familievennlig miljø og langt roligere. Hyggelig er vel ordet.

Konklusjon:

DFDS' Crown of Scandinavia er en mye større båt enn Stena Saga og det merker man hele veien på at tilbudet er større i alle retninger. Maten er hakket bedre og tilbudet til barna er vesentlig bedre. DFDS vinner duellen.

Hele testen kan du se i TV 2 hjelper deg klokka 20.30 i kveld.

Trenger du vår hjelp i en forbrukersak? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.