Partilederne for regjeringspartiene i den borgerlige Alliansen Gøran Hægglund (KD), Maud Olofsson (C) Fredrik Reinfeldt (M) og Jan Bjørklund (FP) under en debatt i vinter. (Foto: Suslin, Maja/SCANPIX)
Partilederne for regjeringspartiene i den borgerlige Alliansen Gøran Hægglund (KD), Maud Olofsson (C) Fredrik Reinfeldt (M) og Jan Bjørklund (FP) under en debatt i vinter. (Foto: Suslin, Maja/SCANPIX)

Borgerlig ledelse i Sverige

De borgerlige regjeringspartiene er større enn de rødgrønne partiene i Sverige på fersk måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målingen fra Demoskop er den første etter at de rødgrønne opposisjonspartiene la frem et felles vårbudsjett i nabolandet.

Stor bevegelse

Den rødgrønne opposisjonen har ledet klart på de fleste målingene i nabolandet før Riksdagsvalget i september. Men dagens Demoskopmåling som offentliggjøres i avisa Expressen gir de fire borgerlige regjeringspartiene en oppslutning på 49,2 prosent mot 47,4 prosent for de tre rødgrønne oppositionspartiene.

Målingen viser at de rødgrønne partiene i nabolandene har falt med hele fem prosentpoeng den siste måneden, og dermed snur opp ned på styrkeforholdet mellom blokkene sammenlignet med målingene som kom før de rødgrønne presenterte en felles økonomisk politikk.

– Den endringen i sympatier vi ser som gjelder blokkene som helhet kan betraktes som statistisk sikker og den er relativt stor. Vi har ikke sett en så stor blokkbevegelse på rundt et år, sier Anders Lindholm i Demoskop til Svenska Dagbladet.

Lenge siden sist

Ikke siden juni i fjor har de borgerlige partiene vært større enn de rødgrønne opposisjonspartiene på Demoskops målinger i nabolandet.

På borgerlig side går Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna frem med 2,5 prosentpoeng til 30,6 prosent, Folkpartiet får 9,0 (+1,4), Kristendemokratene 5,4 (+1,7) og Centerpartiet 4,2 prosent som er det samme de fikk i forrige måling.

– Dette gir positiv energi og er en real vitaminininnsprøyting til alle de borgerlige partiene, sier Moderaternas partisekretær Per Schlingmann.

Straffes for avgift

Den største taperen i målingen er Miljøpartiet, som er en del av den rødgrønne opposisjonen. Partiet går tilbake med 2,5 prosentpoeng til 8,8 prosent.

En av forklaringene på tilbakegangen kan være at de rødgrønne partiene har foreslått å øke bensinavgiftene.

– Miljøpartiets tap kan sikkert forklaras av den oppmerksomhet som har kommet mot dette forslaget, sier statsviter Jenny Madestam ved Stockholms universitet.

Sosialdemokratene får 33,8 (-1,8) og Venstrepartiet 4,8 (-0,6)

Også det ytterliggående høyrepartiet Sverigedemokratene går tilbake med 1,1 prosentpoeng til 2,1 prosent og er under sperregrensen for å komme inn i Riksdagen som er på fire prosent.