Mener fiskeriministeren kan ha løyet om giftstoffer

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil revurdere godkjenningen av et risikofylt giftstoff i oppdrettsanlegg. Greenpeace mener hun enten har løyet eller har for liten kunnskap om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På tross av fraråding fra Klima- og forurensingsdirektoratet har myndighetene tillatt bruk av et omstridt giftstoff som ikke har vært i bruk på ti år, ved 554 av landets lakseoppdrettsanlegg.

Greenpeace er kritisk til at Berg-Hansens uttalelser til TV 2 om hvorvidt hun kjente til farene for skalldyr ved giftbruken mot lakselus, da de er beskrevet i flere relevante rapporter.

– Jeg tror hun enten lyver eller er forferdelig inkompetent. Jeg tror ikke dama er dum, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge.

Lisbeth Berg-Hansen presiserte onsdag at det hun mente var at hun ikke kjente til noe tilfelle hvor bruken av giftstoffet faktisk har gjort skade på reker eller krabber.

Nå åpner hun for ny vurdering av saken og vil undersøke effekten av omfattende bruk av stoffet.

– TV 2s dekning av saken har bidratt til at jeg nå har blitt kjent med at bruken av dette legemiddelet har økt betydelig. Jeg vil nå ta initiativ til å diskutere både om og hvordan man kan begrense bruken av disse midlene. (©NTB)