FANT SORT GULL: Yngve Vassmyr fant Norne feltet verdt 500 milliarder. Det er større verdier i vente i Barentshavet, tror geologen. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
FANT SORT GULL: Yngve Vassmyr fant Norne feltet verdt 500 milliarder. Det er større verdier i vente i Barentshavet, tror geologen. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Gråt seg til et siste oljehull - fant 500 milliarder kroner

I 1992 gråt Yngve Vassmyr seg til et siste borehull, og fant petroleum verdt over 500 milliarder kroner. Nå kan flere gullhull vente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vassmyr er overbevist om at flere slike store funn på sokkelen i nord vil komme. Spesielt i det nordlige Barentshavet og de nye norske områdene i Gråsonen.

Med i Statoils letekorps

I 20 år arbeidet geologen i Statoil, og i 1992 var han med i selskapets letekorps i Nord-Norge. 

Etter å ha boret 15 tørre brønner utenfor Helgelands-kysten nærmest gråt han seg til et siste forsøk - og fant Norne, et funn verdt over 500 milliarder kroner.

– Der og da tenker man ikke så mye på hvilke slags verdier som blir generert. Det er i ettertid at man ser resultatet av det som ble gjort, sier han til TV 2 Nyhetene.

Norge trenger nye funn

Men nå er lagrene av oppdagede ressurser på norsk sokkel i ferd med å tømmes. Skal dagens produksjonsnivå opprettholdes må det gjøre nye funn.

– Ser vi framover i tid, så vil olje og gassproduksjonen på norsk sokkel falle ganske betydelig fra 2020 og framover. Det bortfallet må erstattes med nye forekomster på norsk sokkel hvis vi skal opprettholde fire millioner fat oljeekvivalenter per dag, sier han.

Større enn Shtokman

Vassmyr er nå toppsjef i nordnorske Front Exploration. Han er sterk i troen på at det vil bli gjort store funn i Barentshavet. Selv lanserer han Hjalmar Johansen-domen som det mest spennende norske felt i Barentshavet. De uoppdagede ressursene der kan være langt større enn det som er påvist på Shtokman-feltet i russisk sektor.

– Estimat som foreligger i dag sier 3-4 ganger Shtokman. Og det er stort, slår han fast.

Russiske funn begrunner optimisme

Vassmyr understreker at norsk kartlegging av det nordlige Barentshavet er mangelfull. Hans optimisme bygger derfor blant annet på løfterike seismiske undersøkelser og prøveboringer på russisk sokkel.

– Det betyr at vi har hydrokarbon-system nært opp til et område her som fungerer. Og dermed er det jo grunnlag til å ha forventinger til det, forklarer han.