BEST I TEST? TV 2 hjelper deg har testet Stena Line (bildet) og DFDS' danskebåter.   (Foto: Ørnulf Riisnæs)
BEST I TEST? TV 2 hjelper deg har testet Stena Line (bildet) og DFDS' danskebåter. (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Sånn gikk det da TV 2 hjelper deg testet danskebåten

Ingen ble dritafulle før Drøbaksundet, og Henriette Lien ble positivt overrasket. Vi har testet danskebåten.

Hvert år frakter danskebåten tusenvis av mennesker fra Oslo til late dager, Tivoli, Legoland, strender, røde pølser og muligens «en lille en». Nordmenn har for lengst bestemt seg for at det er deilig å være norsk i Danmark.

Men er det like bra å være norsk på båten over?

Sammen med programleder Henriette Lien og vin- og matsnobben Arnie Stalheim dro vi på to turer: Oslo-Frederikshavn og Oslo-København.

Deretter sammenlignet vi opplevelsene.

UT MOT HAVET: Programelder Henriette Lien og vin- og matekspert Arnie Stalheim om bord på Stena Saga. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
UT MOT HAVET: Programelder Henriette Lien og vin- og matekspert Arnie Stalheim om bord på Stena Saga. (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Den store danskebåt-duellen

Når Henriette ikke jobber som programleder i Morgenklubben på Radio Norge, eller stresser rundt med mye annet, er hun mor til ei tulle på to og en gutt på ni. Men hun har foreløpig ikke tatt med barna om bord på danskebåten.

Det kan komme til å endre seg. Henriette måtte nemlig bite i seg flere myter om danskebåten underveis.

Her kan du lese vår konklusjon om hvilken båt som er best og hvorfor.

– Jeg har ikke reist med danskebåten siden jeg selv var barn, og var faktisk litt redd for at alle skulle være drita fulle før Drøbaksundet og mange andre ting man tror om danskebåten. Turene bekreftet selvfølgelig noen av mytene, men jeg koste meg masse underveis og de positive opplevelsene sto i kø. Jeg tror at jeg kommer til å ta med meg barna på en tur igjen om ikke lenge, sier Henriette til TV 2 hjelper deg.

Og programlederen vet godt hvilken av båtene hun vil velge for familieturen:

– Da blir det med DFDS til København. Det er både fordi det var en mer familievennlig båt, men også fordi ungene elsker tivoli og da passer København perfekt, smiler Henriette.

Vi har testet både lugar, middags- og frokostbuffé, show og stemning i salongene, taxfree-butikkene og ikke minst tilbudet til barna.

SJØMAT: Ingenting å utsette på sjømatbufeen til DFDS. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
SJØMAT: Ingenting å utsette på sjømatbufeen til DFDS. (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Noe for snobben?

Arnie Stalheim har testet mer eksklusiv vin og mat enn de fleste av oss. Men selv en kresen anmelder, fant flere lyspunkter om bord.

– Det var mye godt i begge bufférestaurantene. Kvaliteten var ganske god og det samme var råvarene. Men kvaliteten var også varierende på noe av det. Så noen skjær i sjøen var det, sier Arnie.

– Jeg synes spesielt buffeen på DFDS var flott. Den holdt nærmest hotellstandard og det var ikke mye å sette fingeren på, forteller Arnie.

Det finnes også á la carte-resturanter om bord i begge båtene og DFDS har i tillegg en steakhouse-restaurant og en gourmet-restaurant. Men vi valgte å gå i flokk, forsyne oss kraftig fra buffeene og drikke husets vin. Husets vin er ofte ikke det beste restaurantene har å by på, og det var det ikke om bord på båtene heller.

– Husets rødvin på Stena Line var forferdelig dårlig, men hvitvinen var faktisk veldig god. På DFDS var begge vinene greie, men heldigvis var det noen godbiter å ta med hjem fra taxfree-butikkene, sier Arnie, mens han støtter seg til en klirrende taxfree-hylle full av gode kjøp.

Barnas båt

De fleste foreldre vet at når man har unger, er det umulig å ha ferie kun på de voksnes premisser. Barna skal aktiviseres og ha det fint på tur.

danskebåttest, badeland (Foto: Ørnulf Riisnæs)
danskebåttest, badeland (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Derfor har vi også sett på hva som finnes om bord for barna. Vi reiste i april/mai, altså utenfor skolens ferie. I skoleferien utvider båtene tilbudet til barna og begge bygger om konferansedekket til å bli et eget dekk for barna. Så planlegger du sommerferien, er det lurt å orientere seg på hjemmesidene.

– Jeg tror ikke barna vil kjede seg på noen av båtene egentlig, det er jo gøy bare å dra på tur. Men, skulle jeg reist utenfor ferien slik vi har gjort, ville jeg uten tvil valgt DFDS, sier småbarnsmor Henriette.

Mye av grunnen er nok at DFDS har det beste helårstilbudet til ungene. De byr på både badeland, ballrom to steder på båten, kino og egne aktiviteter som skattejakt, dansing og ballonger formet som sverd til guttene og blomster til jentene.

– Stena Line hadde bare ett lekerom om bord utenfor sesongen, og det blir litt lite i forhold. Men, så er også Stena Saga en mye mindre båt enn Crown of Scandinavia. Husk å ta med penger om du vil besøke badelandet. Det koster 40 for voksne og 20 for barn, men det er det verdt, mener Henriette.

Da vi reiste var den ene av de to kinosalene ute av drift.

FIN VIN? Vinekspert Arnie Stalheim syntes husets vin på restaurantene var varierende, mens utvalget i taxfree-ene var desto bedre. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
FIN VIN? Vinekspert Arnie Stalheim syntes husets vin på restaurantene var varierende, mens utvalget i taxfree-ene var desto bedre. (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Edle dråper

Taxfree-butikkene om bord på begge båtene rommer et godt utvalg. Her er det litt for alle lommebøker, egentlig. Det er vanskelig å gjøre en sammenligning av kosmetikk og lørdagsgodt til ungene, siden utvalget er nokså forskjellig, størrelsene på megapakningene ulike og prisene omtrent de samme. Derfor konsentrerte vi oss om lørdagsgodt for de voksne i flytende form.

Les mer om taxfree-butikkene her.

– Begge butikkene byr på noen kjente og kjære favoritter som er på bestselgerlistene til polet. Prisene er langt hyggeligere og du kan spare en del på vin, men skal du spare mye penger må du over på sprit. Det er først der du kan spare en del, forklarer Arnie, mens han studerer det gode whiskey-utvalget om bord på Stena Line.

To forskjellige turer

Er du på jakt etter mye moro, høy stemning, show og fest bør du velge Stena Line. Det var mye moro om bord, folk danset og koste seg og det var ikke langt mellom skålene. Slagordet som står skrevet på siden av Stena Saga, «Gøy på vannet» holder også vann.

danskebåttest, Stena Line, Stena Saga (Foto: Ørnulf Riisnæs)
danskebåttest, Stena Line, Stena Saga (Foto: Ørnulf Riisnæs)

Det var moro og vi koste oss. Ulempen er at med mye fest og moro, blir det lite søvn om natten.

Vi var uheldige og havnet i en gang der det var flere fester på lugarene, rop og latter hele natten.

– Det var umulig å sove om bord Stena Line. Det var støy hele natten. Vi hørte at vaktene om bord var nede for å roe stemningen, men like etter satte det i gang igjen, forteller Henriette.

Midt under middagen kom plutselig kokkene ut og spilte og sang i Stena Sagas restauranter, og folk sang med så smulene føyk utover bordene. Stemningen var på topp.

GOD STEMNING: Sånn så det ut da kokkene inntok matsalen. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
GOD STEMNING: Sånn så det ut da kokkene inntok matsalen. (Foto: Ørnulf Riisnæs)
Selv om det ikke tar av på dansegulvet på DFDS, så er det god stemning også her. Men den er nok mer hyggelig en feststemt.

Vi følte at vi var i roligere farvann da vi var om bord. Utvalget av ulike vannhull og restauranter reflekterer nok en gang at vi er om bord på en større båt. Det var rett og slett mer å velge mellom, også for snobben.

– Jeg ble utrolig overasket da jeg utforsket vinbaren på DFDS. Der kunne man nyte sjeldent gode viner og man kunne kjøpe i glass. Dermed får man muligheten til å prøve gode viner folk flest kanskje ikke unner seg på land – uten å måtte punge ut flere hundre kroner. Og vil du ha deg en vinflaske til sju tusen spenn, er det faktisk også en mulighet om bord, forteller Arnie.

Hele testen kan du se i TV 2 hjelper deg klokka 20.30 i kveld.

Trenger du vår hjelp i en forbrukersak? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.