RENTA OPP: Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier bankens hovedstyre vurderte å holde renta uendret, men valgte å sette den opp. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
RENTA OPP: Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier bankens hovedstyre vurderte å holde renta uendret, men valgte å sette den opp. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

Norges Bank setter opp renta

Norges Bank besluttet onsdag å øke styringsrenta med 0,25 prosentpoeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å øke styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 2 prosent. Dermed gjorde banken ikke det ekspertene regnet med – å holde renta uendret.

– Inflasjonen har utviklet seg som ventet, og veksten i norsk økonomi ser ut til å ta seg opp som anslått. Det tilsier at renten settes videre opp mot et mer normalt nivå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Fallende prisvekst

Sentralbankens begrunnelse for å øke renten er at prisveksten for tiden ligger på to prosent, og banken regner med at den vil falle mer fram mot sommeren.

– Etter hvert som aktivitetsnivået øker og virkningen av kronestyrkingen fases ut, venter vi at prisveksten igjen tar seg opp, sier Gjedrem.

Hellas og olje

Økning i råvarepriser og olje, samt oppgangen er verdensøkonomien er elementer som ble vurdert i forbindelse med rentebeslutningen. Det samme ble utviklingen i europeisk økonomi, som kan bli svakere enn det banken hadde forutsett. Banken mener også at selv om det er enighet mellom EU, det internasjonale pengefondet og Hellas om en låneavtale, er markedet for statlige papirer fortsatt preget av uro.

– Hovedstyret vurderte derfor som et alternativ å holde renten uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Kritisk til renteøkningen

Beslutningen om å øke renten møter kritikk fra næringslivet.

– Dagens renteøkning fra Norges Bank er unødvendig. Vi risikerer å få en enda sterkere norsk krone som allerede nå skaper problemer for bedriftene, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

Næringslivsorganisasjonen mener at en lav rente i eurolandene sammen med norsk renteøkning, vil ramme konkurransekraften til norske bedrifter.