STRID OM BONDETILBUD: Lars Peder Brekk blir ikke enig med sine regjeringskolleger om hva de skal tilby i årets jordbruksoppgjør. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
STRID OM BONDETILBUD: Lars Peder Brekk blir ikke enig med sine regjeringskolleger om hva de skal tilby i årets jordbruksoppgjør. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Bøndene må vente på Brekk

Regjeringspartiene krangler om hvor mye penger de skal tilby bøndene i årets jordbruksoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) skulle etter planen ha lagt frem statens tilbud tirsdag, men fremdeles har ikke bondeorganisasjonene hørt noe om når tilbudet vil bli lagt frem.

Tøff kamp om kroner

Bondeorganisasjonene har krevd 1,8 milliarder kroner i årets forhandlinger med staten. Hva regjeringen har tenkt å tilby bøndene, ser ut til å bli en tøff nøtt for de rødgrønne.

– Det pågår fremdeles forhandlinger internt i regjeringen, sier en sentralt plassert kilde til tv2nyhetene.no.

Etter planen skulle Landbruksdepartementet lagt frem sitt tilbud tirsdag, men bondeorganisasjonene venter fremdeles på statens utspill.

– Det er nok lite som tyder på at det kommer noe tilbud fra staten i dag, sier informasjonsrådgiver Gunnar Syverud i Landbruksdepartementet til tv2nyhetene.no.

Bondeorganisasjonene tror ikke staten vil komme med noe tilbud før fredag.

Urolige over utsettelse

Både i fjor og for to år siden slet den rødgrønne regjeringen med intern uenighet, som førte til at staten presenterte sitt tilbud til bøndene på overtid.

Nestleder i Norges Bonde- og småbrukarlag Modulf Aukan tolker utsettelsen som et tegn på at det er vanskelig for regjeringen.

– Vi er urolige over hva som er årsaken til at det skal være så vanskelig for regjeringen å legge frem et tilbud, sier Aukan til tv2nyhetene.no.

Også Bondelaget venter i spenning på at staten skal legge frem sitt tilbud.

– Vi venter og i den grad vi venter på noe godt, så har vi tålmodighet til å vente, sier informasjonssjef Kjetil Randem i Norges Bondelag.