Mange boligeiere tåler ikke renteoppgang

En av seks nordmenn har så høye boliglån at de ikke tåler en renteoppgang på inntil 2 prosentpoeng

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en undersøkelse SpareBank 1 har fått utført.

Det norske rentenivået er spådd å være lavt i lang tid framover, kanskje flere år på grunn av den økonomiske situasjonen i flere europeiske land. Likevel oppgir fire av ti nordmenn med boliglån at de er bekymret over renteutviklingen.

– I dag krever bankene at nye lånekunder skal tåle en lånerente som er 5-6 prosentpoeng høyere enn i dag. Undersøkelsen viser at flere enn 1 av 6 av dem som allerede har boliglån ikke vil tåle så høye renter. Det er oppsiktsvekkende mange og betyr at de kanskje ikke ville fått boliglån om de hadde søkt om det i dag, sier Gundersen.

I dag krever mange banker at låntakerne skal være i stand til å håndtere en rente opp mot 10 prosent. 18,5 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de ikke vil greie å betjene gjelden med så høy rente.

– Når så pass mange likevel bekymrer seg, kan det være et tegn på at mange i ferd med å venne seg til de unormalt lave rentene vi har i dag. Disse vil få problemer med å legge om privatøkonomien når rentene etter hvert går opp, sier Gundersen videre. (©NTB)