SIKTES FOR TERROR: Faisal Shahzad (30) skal ha tilstått at han spilte en rolle i bombeforsøket i New York i helgen. (Foto: Privat/Ap)
SIKTES FOR TERROR: Faisal Shahzad (30) skal ha tilstått at han spilte en rolle i bombeforsøket i New York i helgen. (Foto: Privat/Ap)

New York-bombemann siktes for terrorvirksomhet

– Faisal Shahzad (30) har samarbeidet under avhør, sier USAs justisminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse tirsdag kveld opplyste USAs justisminister at mannen som er arrestert for bombeforsøket i New York lørdag kveld blir siktet for terrorforsøk.

– Basert på det vi vet så langt, er det klart at dette var et terrorforsøk rettet mot amerikanere på en av de travleste plassene i landet vårt, sier Eric Holder.

Pågrepet på fly

30-åringen som er pågrepet og siktet for å ha utplassert bomben, er amerikansk statsborger, men kommer opprinnelig fra Pakistan. Shahzad ble pågrepet om bord på et fly på JFK-flyplassen utenfor New York mandag kveld.

Faisal Shahzad er født i Pakistan, men er amerikansk statsborger. (Foto: Privat/Ap)
Faisal Shahzad er født i Pakistan, men er amerikansk statsborger. (Foto: Privat/Ap)

Samarbeider

Justisministeren sier at 30-åringen har samarbeidet under avhørene og gitt fra seg verdifull informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal ikke Shahzad ha vært registrert i noen terror-relaterte databaser hos amerikanske myndigheter før hendelsen i helgen. President Obama sa tidligere tirsdag at FBI nå undersøker om mannen har noen bånd til terrorgrupper som Taliban eller al-Qaida.

Ble plassert på «ikke-fly» liste

Ifølge FBI ble 30-åringens navn plassert på en «ikke-fly» liste, en liste over terrormistenkte personer som ikke får fly, kun få timer før han ble arrestert mandag kveld.

Shahzad skal ha ringt og bestilt en flybillett til Dubai på vei til JFK-flyplassen mandag, og betalte billetten kontant på flyplassen. Til tross for at han var på ikke-fly listen fikk han likevel borde flyet, men like før avgang ble flyet kalt tilbake til gaten.

Arrestasjoner i Pakistan

Ifølge amerikanske medier opplyser pakistanske myndigheter at de har arrestert mellom fire og åtte personer i forbindelse med den mislykkede bilbomben på Times Square.

Arrestestasjonene skal ha funnet sted i Karachi i Paskistan. Noen medier hevder at en eller flere av de arresterte skal være slektninger eller bekjente av Shahzad.