Kondemnert. Bilen ble kondemnert. Den unge bilføreren brakk armen i utforkjøringen ved Selstad i Meløy. Foto: Connie Slettan Olsen, an.no/ANB
Kondemnert. Bilen ble kondemnert. Den unge bilføreren brakk armen i utforkjøringen ved Selstad i Meløy. Foto: Connie Slettan Olsen, an.no/ANB

Her endte biltyvens ville ferd

18-åringen stakk fra politiet og kjørte i sjøen. Nå har han fått sin straff.

Tingrettsdommer Maren-Elisabet Nilsen-Nygaard er klar i sin melding til den 18 år gamle gutten fra Meløy. Det skriver Avisa Nordland

– Det er bare tilfeldig at det gikk så bra!

Natt til lørdag 12. september i fjor er gutten på fest i Glomfjord. Han blir bortvist og har ingen steder å sove.

– Jeg er ganske beruset, innrømmer han.

Først prøver gutten å stjele en bil. Han kobler tenningen men blir stoppet av rattlåsen etter noen meter.

Panikk

Den neste bilen står åpen og med nøklene i. Han kjører til Ørnes. Der møter han en politibil.

– Jeg får panikk og kjører tilbake mot Glomfjord. Farten er sikkert 100, forklarer han i Salten tingrett.

Ved Selstad mister han kontrollen i en venstresving. Han kjører ut av veien, over autovernet og havner med bilen i sjøen. De materielle skadene er så store at bilen må kondemneres. Selv brekker 18-åringen armen og får noen skrubbsår. Han klarer å klatre opp på veien. En drosje melder fra til politiet. Gutten har aldri hatt førerkort.

Ikke første gang

Det er ikke første gang gutten forsøker å stjele biler for å komme seg hjem fra fest. Natt til 16. august er han på pub og nachspiel da behovet for transport melder seg.

Han knuser vinduet på førersiden på den første bilen, men får ikke start. Den neste bilen får rattlåsen ødelagt, men heller ikke denne bilen vil starte. På den tredje bilen knuser han frontruten. Men heller ikke nå kommer han seg av gårde. På den fjerde bilen ødelegger han rattlåsen og tenningen, men får ikke start.

Straff

Politiet ber retten dømme gutten til 50 timers samfunnsstraff i løpet av 120 dager.

– Greit, sier gutten. Han pålegges også å erstatte bileiere med 20.887 kroner. Dessuten må han belage seg på å betale 8.000 kroner i bot og vente to år på å få førerkort. Gutten har heller ikke særlige kommentarer til det. Det ble ikke tatt blodprøve av han etter utforkjøringen ved Selstad.

Men politiet legger til grunn at promillen må ha vært minst 0,5. Det kan det herske liten tvil om. 18-åringen innrømmer å ha drukket 12 flasker øl før han fikk det for seg at han ville kjøre bil for å finne nattero.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos an.no - klikk her