VERDENSMESTER: Neil Robertson kysser trofeet som beviser at han er verdensmester i snooker. (Foto: Anna Gowthorpe/Ap)
VERDENSMESTER: Neil Robertson kysser trofeet som beviser at han er verdensmester i snooker. (Foto: Anna Gowthorpe/Ap)

Knalldager for Robertson

Australieren Neil Robertson er den første ikke brite eller ire som blir verdensmester i snooker på 30 år.

28-åringen vant 18-13 over skotten Graeme Dott i VM-finalen. – Presset før og under finalen var enormt ettersom så mye sto på spill, sa Robertson.

Han har norske kjæreste (Mille). Paret blir foreldre i løpet av kort tid. Snakk om knalldager lysluggen.

Siden canadiske Cliff Thorburn vant VM-tittelen i 1980 har britiske og irske spillere dominert snookersporten.

– Australiere elsker verdensmestere, OL-vinnere og sånne ting. Det ville vært et stort nederlag om jeg hadde tapt finalen. Kanskje kan dette være starten på noe, slik at også vi kan arrangere slike mesterskap (i snooker), sa Robertson etter triumfen i Sheffield.

Robertson ledet 12-10 i partier etter søndagens spill. Finalen tok til igjen mandag, men først natt til tirsdag hadde Australia fått sin første verdensmester i snooker siden Horace Lindrum i 1952.

– Jeg hadde tre forsøk, men det ville seg ikke. Ingen av gutta som slo meg den gangen ville trodd at jeg skulle klare å oppnå dette. Jeg har holdt fast på drømmen. Da jeg kom til Cambridge med 500 pund i lomma måtte jeg kjøpe en brukt vest fra en annen australsk spiller. Jeg hadde ikke råd til en ny, men nå har jeg antakelig råd til å kjøpe noen splitter nye, sa Robertson.

STORSPILT: Neil Robertson har storspilt under VM. (Foto: ANDREW YATES/Afp)
STORSPILT: Neil Robertson har storspilt under VM. (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Gutten fra Melbourne blir ofte omtalt som «The Thunder from Down Under». Det fikk Dott merke. Skotten tok nederlaget med fatning.

– Neil fortjente virkelig å slå meg. Jeg syns han spilte langt bedre enn meg. Det har vært en god turnering for meg, men det er skuffende å avslutte med en finale der du ikke presterer skikkelig, sa Dott.

Avisen News of the World la nylig fram en video der Higgins og manager Pat Mooney angivelig går med å tape partier i fire kamper mot en betaling på 2,3 millioner kroner. Det er ikke blitt hevdet at Higgins har tapt kamper med hvile, bare partier i dem.

Snookerforbundet har lovet å rydde opp i skandalen.

– Jeg ble absolutt overrasket, men jeg vet for lite om saken til at jeg kan kommentere den, sa verdensmester Robertson.

På vei til finalen slo han ut iren Fergal O’Brien og engelskmennene Martin Gould, Steve Davis og Ali Carter. (©NTB)