FORKLARING: Statsminister Jens Stoltenberg må forklare seg om Mongstad saken. (Foto: Kyrre Lien/SCANPIX)
FORKLARING: Statsminister Jens Stoltenberg må forklare seg om Mongstad saken. (Foto: Kyrre Lien/SCANPIX)

Krever forklaring fra Jens

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) må redegjøre i Stortinget om utsettelsen av fullskalarensing på Mongstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En samlet opposisjon ber i et brev undertegnet av lederne for alle de fire opposisjonspartiene, om at statsministeren gi en redegjørelse snarest mulig.

Klart løftebrudd

Opposisjonen mener at regjeringens nye tidsplan og utsettelse av fullskala CO2-rensing på Mongstad bryter med det Stortinget tidligere har fått seg forelagt og stadfestet.

- Det er statsministerens løfter til Stortinget som nå er brutt, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til tv2nyhetene.no.

Sammen med Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) har KrF-lederen skrevet brev til statsminister Jens Stoltenberg, der de ber om en forklaring på hvorfor regjeringen har gått vekk fra den tidsplanen som er lagt frem for Stortinget.

TV-intervju ikke nok

Beslutningen om å investere i CO2-rensing på Mongstad er forankret i Stortinget, som har gitt klare føringer for fremdriften i saken.

- Derfor må Stortinget raskest mulig få en forklaring på hva som har skjedd. Det kan man ikke bare gjøre ved å gi et tv-intervju sent på kvelden på 1. mai, sier Høybråten.

Lørdag 1. mai sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at tidsplanen for fullskalarensing vil bli skjøvet ut i tid. Investeringsbeslutningen er utsatt til 2014, og fangstanlegget vil ikke være klart til drift før tidligst i 2018.

Må komme raskt

KrF-lederen mener regjeringen selv burde kommet til Stortinget med informasjonen om at de har valgt å utsette rensingen av gasskraftverket.

- Det hadde vært en fordel, men vi er ikke bortskjemt med slike redegjørelser fra denne regjeringens side?

Hvor raskt forventer du at statsministeren kommer til Stortinget?

- Jeg regner med at han kommer raskt. Det er i hans interesse å legge frem denne saken i sin fulle bredde i Stortinget, sier Høybråten.

Spørsmålet blir trolig også et tema i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, der Stoltenberg skal delta fra regjeringen.