ALVORLIG HENDELSE: Heidrun plattformen fotografert under dåpen i Gandsfjorden i 2005. (Foto: Alfred Åse)
ALVORLIG HENDELSE: Heidrun plattformen fotografert under dåpen i Gandsfjorden i 2005. (Foto: Alfred Åse)

Alvorlig nestenulykke med borerør

Petroleumstilsynet varsler om at Statoil må gå gjennom rutinene

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statoil Petroleum AS varsles om pålegg fra Petroleumstilsynet (Ptil), etter at et tungt borerør løsnet og falt ti meter ned på Heidrun. Selskapet bes nå om å sjekke at alle løfteredskaper, møter de kravene som stilles.

Rør på 3500 kilo løsnet

Et pålegg skal være et virkemidler som skal sikre eller bidra til at petroleumsvirksomheten foregår i samsvar med kravene i regelverket.

Varselet som Statoil har fått, kommer etter at et rør på 3500 kg løsnet fra løftekranen og falt ti meter ned på boredekket i midten av april. Hendelsen har flere likhetstrekk med tidligere situasjoner i boreområdet, og pålegget omfatter derfor alle Statoils boreoperasjoner, skriver Ptil i en pressemelding.

Askeskyen hindret granskning

Nestenulykken skjedde den 15. april i år. Under flytting løsnet det tunge borerøret fra kranen, og falt ned på boredekket. Tre personer oppholdt seg i nærheten, men alle befant seg utenfor fallsonen. Derfor ble heldigvis ingen personer skadet.

Den alvorlige hendelsen førte ikke til egen granskning hos Ptil. Noe av grunnen var askeutbruddet som har herjet i landet, og lammet fly- og helikoptertrafikk. Begrensningene i flytrafikken gjorde det nemlig vanskelig å få en granskningsgruppe til stedet, skriver Ptil i pressemeldingen. De bistår imidlertid politiet i Kristiansund, som etterforsker saken.

Krav

Hendelsesforløpet viser allerede klare likhetstrekk til tidligere hendelser, hvor Statoil har vært operatør, blant annet på Deep Sea Atlantic i fjor. Den gangen falt et syv tonn tungt rør cirka seks meter ned. Det er med bakgrunn i de tidligere hendelsen, og nesten-ulykken på Heidrun, at petroleumstilsynet nå har varslet om pålegg.

I brevet til Statoil pålegger Ptil dem, å blant annet identifisere alle spesialkonstruerte løfteredskaper i boreområdet, og sørge for at disse møter forskriftenes krav. I tillegg ber de om at selskapet skal ta stilling til hvordan de skal lære av de tidligere hendelsene og bruke dette til å forhindre at noe lignende skal kunne skje igjen.

Ptil har gitt Statoil frist til 15. august med å etterkomme påleggene.