paris, Eiffeltårnet (Foto: SCANPIX)
paris, Eiffeltårnet (Foto: SCANPIX)

Nå bør du dra på storbyferie

Mai er full av fridager som passer perfekt for en storbyweekend.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år faller Kristi Himmelfartsdag på torsdag 13. mai, med påfølgende 17. mai mandagen etter. Har du mulighet til å ta fri fredagen i mellom, har du fem fridager å boltre deg på.

Pinsen faller i år på søndag 23. og mandag 24. mai, og er dermed også en glitrende unnskyldning for noen dager på hotell. Når både euroen og det britiske pundet ligger rekordlavt i forhold til den norske krona, er det ingen unnskyldning.

Skyscanner har funnet frem til 10 storbyer som bare er en kjapp flytur unna, enten du vil overraske din kjære med en romantisk helg, reise bort med venner eller unne deg selv og familien noen dager med ferie.

Paris, Frankrike

Fly til Paris og opplev en romantisk pinsehelg i kjærlighetens hovedstad. Eiffeltårnet, kunstscenen i Montmartre, Notre Dame katedralen, Arc de Triomphe og den 2 kilometer lange Champs-Élysées-avenyen er alle verdt et besøk.

Les flere reisesaker og få nyttige tips til før, under og etter reisen på tv2.no/reise.

Å tilbringe ettermiddagen på verdens største museum Louvre med Mona Lisa-maleriet som selskap, er en opplevelse for kunstelskere. The Doors-fans kan legge turen innom Jim Morrisons grav på Père Lachaise-kirkegården. Galeries Lafayette-kjøpesenteret byr på shopping i verdensklasse. Etterpå kan du nyte en lunsj på Café Banal, hvor alt koster 1.50 euro. Avlutt dagen, eller rettere sagt kvelden, på nattklubben Le Cabaret Club.

Stockhom, Sverige

Vår nabohovedstad i øst er en by som kler vårlige temperaturer, og denne våren er byen enda penere enn vanlig, for å forberede seg på kronprinsesse Victorias bryllup i sommer. Gamla Stan er full av trange, brosteinsbelagte gater med hull-i-veggen-restauranter og butikker det er verdt å ramle innom. Har du bodd i sentrum tidligere, benytt sjansen til å bo på Abba-Bennys hotell på Södermalm, Rival. Fra balkongene her hilste «Mamma Mia!»-stjernene fansen, nå kan du gjøre det samme. Bydelen har et bohemsk tilsnitt, og er bare en kjapp gåtur unna Gamla Stan og slottet.

Stockholm er omgitt av en fantastisk skjærgård, så gå ikke glipp av en båttur. Du kan enten ta båtene rundt øyene som omgir byen eller til Wasa-museet, Skansen eller fornøyelsesparken Gröna Lund. Pinseaften arrangeres det konsert under Childhood-dagen på Gröna Lund.

Roma, Italia

Italias hovedstad er full av severdigheter og en helg her er absolutt ikke nok. Senk ambisjonsnivået, det er ikke sikkert du trenger å få med deg både Colosseum, Pantheon, Villa Borghese og Vatikanet på en kjapp weekend-tur. Den som kaster en mynt i Trevi-fontenen skal etter sigende komme tilbake til Roma, så spar noe til neste besøk. Roma er som regel betydelig varmere enn Norge i mai, så forsikre deg om at du får nok tid til bare å nyte «la dolce vita». Sett deg til rette på utekafeene med prosecco eller ekte spagetti Carbonara.

For å søke etter billige flybilletter og hotell, kan du sjekke søkemotoren Momondo.

NEDKJØLING: Blir det for hett, er det bare å hoppe i fontenen foran Eiffeltårnet. (Foto: SCANPIX)
NEDKJØLING: Blir det for hett, er det bare å hoppe i fontenen foran Eiffeltårnet. (Foto: SCANPIX)

Vil du shoppe til overkommelige priser kan du stikke innom vintage-butikken Gallery Store eller traske et par timer blandt antikviteter og brukte klær på Porta Portese-markedet i Trastevere.

Barcelona, Spania

Fly til Barcelona og ta deg en rusletur på gågaten La Rambla som er full av blomsterboder, gateselgere og levende statuer.

Sjekk oppdaterte flytider live her.

Besøk det kunstneriske hippie-kvartalet i Gràcia eller la deg imponere av Gaudis arbeid som er å finne overalt i byen. Labyrintparken Parc de Labiritn d’Horta er ideelt for en romantisk picnic, mens en utflukt til Barcelona akvarium er en opplevelse for hele familien, med en gangpassasje som går gjennom en tank full av levende haier.

Kunstinteresserte bør få med seg Picasso-museet og for de som ønsker seg en dukkert, er det ikke langt til stranden. Eksklusive Ribelinos er et must for festglade, og glem heller ikke å ta deg en drink på Barcelonas eldste coctailbar Dry Martini.

Palma, Mallorca

Mallorcas hovedstad Palma blir ofte overskygget av de store feriestedene langs kysten, hvilket er synd, for her er det mye fint og spennende å oppleve. Fly til Palma og gå langs en av Europas lengste yacht-brygger, besøk den vakre katedralen La Seo, spaser i de smale gatene med blomsterkledde balkonger i La Lonja, spis tapas på Bar Dia og drikk cocktailer i Abaco-baren, som er dekorert med flotte blomst- og frukt dekorasjoner. Svensk-eide Puro Beach Club er perfekt for luksuriøs chillout i sola, og fra den jazzy hotellbaren Saratoga har man en flott utsikt over Palma Bay.

London, Storbritannia

Nattelivet i Soho, shopping-mulighetene på og rundt Oxford Street og markedene i Camden Town og Portobello Road er i seg selv verdt å fly til London for. Men glem ikke de klassiske serverdighetene som Big Ben, Tower of London, Houses of Parliament og Buckingham Palace. Ta en dagstur til vakre Hampstead, som er kjent for å ha byens friskeste luft, eller besøk en av Londons mange parker; ha picnic i Green Park eller oppleve Open Air Theatre i Regent Park. De som ønsker å se London ovenfra kan ta en tur opp i The London Eye og nyte den fantastiske utsikten.

Amsterdam, Nederland

Denne byen er mye mer enn tulipaner og det beryktede Red Light District. I Amsterdam vil du snart få oppleve et mylder av lave hus, trange gater, vakre broer og kanaler fulle av husbåter. Besøk det flytende og særdeles fargeriket Blomenmarkt blomstermarked og Anne Frank Huis hvor familien gjemte seg for nazistene. Ta en tur med en av kanalbåtene og opplev Amsterdam fra vannet, eller gjør som innbyggerne og lei en sykkel. Tilbring en kveld på Supper Club, hvor middagen intas i horisontal stilling på hvite madrasser foran filmfremvisning på veggene.

Istanbul, Tyrkia

Som den eneste byen i verden kan Istanbul skryte av at den strekker seg over to kontinenter. Sultanahmet Cami, ofte kalt den blå moskeen, Topkapi-palasset, Hagia Sophia og det sunkne palasset Basilica Cistern, en underjordisk katedral fylt med vann, er kjente attraksjoner. Grand Bazaar er et av de største markedene i verden - full av boder med keramikk, smykker, håndvevde tepper og krydder. På Hamdi Et Lokantasi-restauranten smaker god mat enda bedre når den kan kombineres med en flott utsikt. Pass også på å få med deg en båttur på Bosporos.

New York, USA

New York er byen som har alt. Besøk på klassiske severdigheter som Empire State Building, Frihetsgudinnen og Ground Zero Memorial er obligatorisk. Finn noe utenom det vanlige på Hell's Kitchen Flea Market, eller unn deg litt luksus i en av butikkene på Madison Avenue eller Fifth Avenue. Ifølge Skyscanner er The River Cafe i Brooklyn New Yorks mest romantiske restaurant, Funky Cupping Room Café i Soho er perfekt for brunsj, og er du er sugen på en saftig T-bonesteak i jazzmilø, er Knickerbocker Bar & Grill i Greenwich Village det rette stedet. Vil du se mye på kort tid, kan du bli med på en busstur i stjernenes fotspor: Screen Tours arrangerer turer med tema som The Sopranos og Sex and the City.

Roma byr på historie hvor enn du går, som her fra Colosseum. (Foto: iStockphoto/)
Roma byr på historie hvor enn du går, som her fra Colosseum. (Foto: iStockphoto/)
New Yorks fantastiske skyline er verdt turen i seg selv. (Foto: iStockphoto/)
New Yorks fantastiske skyline er verdt turen i seg selv. (Foto: iStockphoto/)
New York, New York. (Foto: iStockphoto/)
New York, New York. (Foto: iStockphoto/)
Sett deg i overetasjen på en av Londons røde busser for billig bysightseeing. (Foto: iStockphoto/)
Sett deg i overetasjen på en av Londons røde busser for billig bysightseeing. (Foto: iStockphoto/)
Sagrada Família er en av Barcelonas mest gjenkjennelige turistattraksjoner, tegnet av arkitekten Antoni Gaudí. Den ble påstartet i 1883, men er fremdeles ikke ferdigbygd.  (Foto: SCANPIX)
Sagrada Família er en av Barcelonas mest gjenkjennelige turistattraksjoner, tegnet av arkitekten Antoni Gaudí. Den ble påstartet i 1883, men er fremdeles ikke ferdigbygd. (Foto: SCANPIX)
La Pedrera i Barcelona. (Foto: iStockphoto/)
La Pedrera i Barcelona. (Foto: iStockphoto/)