Charlotte Thorstvedt
Charlotte Thorstvedt

Fikk sjokkbeskjed av TV-nestor: – Slutt å snakk Stavanger-dialekt

Hallvard Flatland får kritikk etter å ha rådet Charlotte Thorstvedt til å droppe dialekten på TV.

Charlotte Thorstvedt var under stort press da hun alene ledet «X Factor» på TV 2 i fjor høst. Hun hadde før det jobbet som programleder på MTV, men Charlotte mener selv det ikke kan sammenlignes med presset og trykket som var rundt TV 2s storsatsning.

Og for at hun skulle stå best mulig rustet til utfordringene som programleder ga TV 2 og produksjonsselskapet Monster Charlotte coaching. En av dem som skulle gi råd var den rutinerte TV-personligheten og «Casino»-kongen Hallvard Flatland .

– Hallvard Flatland var en av dem som ga meg råd og coachet meg. Han sa blant annet at jeg burde slå over til bokmål og slutte å snakke Stavanger-dialekt. Det tror jeg neppe kommer til å skje, sier hun til «God kveld Norge».

Lomheim
Lomheim

- Et dårlig råd

Uttalelsene fra Flatland får Sylfest Lomheim, direktør i Språkrådet, til å reagere kraftig.

– Jeg synes det er et dårlig råd. Du skal være varsom med å be folk endre språkbruken, i alle fall såpass drastisk. Jeg tror de fleste ville synes det var rart om jeg som sogning begynte å snakke riksmål. Alt er selvfølgelig mulig hvis du er en god skuespiller, men jeg vil ikke anbefale det, sier han.

Flatland selv står for rådene han ga.

– Det var sagt med litt glimt i øyet, men det var både litt fleip og litt alvor i det. Jeg har bakgrunn fra Vest-Telemark og snakket selv bygdemål. Men jeg tok et kynisk valg etter hvert og fant ut at bokmål var bedre for meg for å følge drømmen min om å kommentere fotball og lede underholdningsprogrammer på TV, sier den rutinerte TV-mannen.

Bør bruke fagfolk

Rolf Wenell er prosjektleder for «X Factor» i TV 2, og bekrefter at Flatland ble leid inn for å gi Charlotte TV-råd.

– Charlotte Thorstvedt fikk coaching i forkant av at hun skulle være programleder for «X Factor». Hun var innom noen av dem som TV 2 bruker for å utvikle programledere, og hun hadde også en samtale med Hallvard Flatland.

Lomheim i Språkrådet mener TV 2 burde bruke en annen ekspert enn Flatland.

– Jeg synes det er pussig at Charlotte får dette rådet av Hallvard Flatland og at de ikke bruker språkfaglige folk til dette i TV 2. Hvis hun skulle snakket noe annet enn Rogalandsdialekt er nynorsk nærmere hennes språk enn det riksmål er.

Negativt med dominerende dialekt

Prosjektleder Rolf Wenell er uenig med Flatland i at Charlotte burde snakket østlandsdialekt og droppet rogalandsdialekten.

– Jeg synes Hallvard Flatland er en ekstremt dyktig programleder og ser det som bare positivt at han coachet Charlotte. Hvilke råd han ga henne får stå for Hallvards regning, personlig synes jeg det er sjarmerende med dialekter på TV. Men jeg ser poenget til Hallvard og er enig i at det ikke er positivt hvis dialekten blir for dominerende. Men det synes jeg ikke i Charlottes tilfelle.

Hallvard Flatland hevder at han med dialektinnspillet ønsket å bevisstgjøre Charlotte Thorstvedt.

– Stavangerdialekten er en av de flotteste i Norge, men ikke alle skjønner den og det må man ta med i vurderingen. Det var en av mange innspill hun fikk av meg. Jeg ville egentlig bare at hun skulle tenke seg om å gjøre et valg. Og jeg har full respekt for at hun valgte å beholde den.

– Hva synes du om jobben hun gjorde i «X Factor»?

– Jeg synes det er feil av en programleder å skulle synse om jobben en annen programleder gjør. Det gjør jeg av prinsipp ikke.

Charlotte Thorstvedt får ikke lede neste sesong av «X Factor» på TV 2. Guri Solberg og Ravi er engasjert som programledere i stedet.

Se gratis videoer fra «God kveld Norge» på TV 2 Play

På Facebook? Følg «God kveld Norge» her

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)