afghanskutt2 (Foto: Forsvaret)
afghanskutt2 (Foto: Forsvaret)

PRT-stabssjef til TV 2: Norske soldater utenfor livsfare

Angrepet av opprørsstyrker søndag. Åtte soldater ble såret, men alle skal være utenfor livsfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Soldatene fra stabiliseringsstyrken i Maimana ble såret under et angrep fra opprørere i Ghormach-distriktet i Nord-Afghanistan.

Operert i natt

Søndag kveld opplyste Forsvaret at seks soldater ble såret i et angrep. Mandag morgen ble tallene justert til åtte. Den norske styrken på 15-20 soldater var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere da de ble angrepet.

Tilstanden til én av de åtte var livstruende såret, mens tilstanden til en annen soldat var alvorlig, men stabil. Mandag morgen sa stabssjef Gerhard Larsen i stabiliseringsstyrken i Maimana til TV 2 Nyhetene at tilstanden til de to hardest sårede er bedre.

– Slik det ser ut nå er de begge utenfor livsfare. Den ene av dem kom på operasjonsbordet nå i morges. Han andre ble operert i natt, sa Larsen.

Bakholdsangrep

Han forteller at de norske soldatene var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker.

– De var på vei for å prate med politiposter. I en dal gikk de inn i et bakholdsangrep, og det ble åpnet massiv ild mot dem. De kalte inn inn til oss, de kalte inn flystøtte og trakk seg tilbake med de skadde, sier PRT-stabssjef Gerhard Larsen til TV 2.

– Kraftig angrep

Kampene varte i mellom fem og seks timer.

– Det var tung motstand. De hadde samlet en del folk og det var et tungt angrep, sier stabssjefen.

Begge ble evakuert til det tyske sykehuset i Camp Marmal i Mazar-e Sharif. Alle de sårede fikk skudd- eller splintskader, opplyser Forsvaret.

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter sier til TV 2 Nyhetene at skuddvekslingen var usedvanlig hard.

Se intervju:

421966