Franz Beckenbauer, center, team captain of the winning German national soccer team at the 1974 (Foto: Scanpix/AP)
Franz Beckenbauer, center, team captain of the winning German national soccer team at the 1974 (Foto: Scanpix/AP)

1974 - Vest-Tyskland

Cruyff setter farge på det tiende fotball-VM

Vest-Tyskland ble i 1966 valgt til å holde det tiende fotball-VM for herrer. Dette var det første VM hvor den nye pokalen, FIFA World Cup Trophy, ble delt ut til vinneren. Dette er samme pokal som skal deles ut under årets store begivenhet i Sør-Afrika.

98 lag spilte kvalifisering til dette sluttspillet, og som alltid var det store land som ikke klarte å kvalifisere seg. Frankrike, Spania, Ungarn og England var alle land som ikke fikk delta i VM 74, mens Øst-Tyskland, Haiti, Australia og Zaire var land som hadde klart å kvalifisere seg til et VM for første gang.

16 lag ble delt inn i fire grupper på hver.

Official poster of the 1974 FIFA World Cup that took place in Germany (Foto: Scanpix/AFP)
Official poster of the 1974 FIFA World Cup that took place in Germany (Foto: Scanpix/AFP)

Gruppe 1
I den første gruppen ble Vest- og Øst-Tyskland satt inn sammen med Chile og nykommeren Australia.
Øst-Tyskland imponerte stort og vant gruppen etter at de slo vertsnasjonen og nabo Vest-Tyskland 1-0 i den siste gruppespilloppgjøret. Vest-Tyskland gikk også videre, mens Chile og Australia måtte reise hjem. Positivt for Australia var at de klarte uavgjort mot Chile og tok sitt første VM-poeng noensinne.

Gruppe 2
i gruppe 2 var Jugoslavia og Brasil selvskrevne favoritter til å ta seg videre i turneringen, men fikk uventet hard konkurranse fra Skottland. Nykommeren Zaire var levnet liten sjans i dette selskap. For å ta Zaire først så ble det som ventet en trist sorti med tre strake tap og hele 0-14 i målforskjell. Laget fra Afrika fikk så hatten passet mot Jugoslavia og tapte hele 0-9 etter å ha tapt sin første kamp i VM-historien 0-2 for Skottland. Skottene holdt på å utløse en bombe ved å spille uavgjort mot begge gruppefavorittene, men en lit for lav seier mot Zaire gjorde at Skottland røk ut på grunn av målforskjell i forhold til Brasil som slo Zaire 3-0. Jugoslavia med sin enorme seier mot Zaire vant gruppen.

Gruppe 3
Nederland kom i samme gruppe som Sverige, Uruguay og Bulgaria, en gruppe de var favoritter i sammen med Bulgaria. Sverige ville også blande seg inn i kampen om videre spill i VM og bet skikkelig fra seg. Uavgjort mot begge favorittene og en 3-0-seier over Uruguay gjorde at svenskene tok andreplassen i gruppa.
Nederland vant som ventet gruppen med to seire og ett uavgjort resultat, mens Bulgaria og Uruguay røk ut.

Gruppe 4
I denne gruppen var det store nasjoner som skulle kjempe om å komme seg til mellomspillet. Både Polen, Argentina og italia ville gjøre opp om hvem som skulle videre. Haiti ble ikke forespeilet særlig store sjanser noe som medførte riktighet. Haiti forlot mesterskapet med tre strake tap og 2-14 i målforskjell.
Polen innledet VM med å slå Argentina 3-2, for så å fosse videre og banke Haiti 7-0 og Italia 2-1. Med tre strake seire og 12-3 i målforskjell ble Polen plutselig sett på som en outsider.
Argentina og Italia endte med tre poeng hver og målforskjellen ble avgjørende. Argentina gikk videre etter å ha slått Haiti med ett mål mer enn det Italia klarte.

Mellomspillet
I stedet for kvartfinaler og semifinaler, skulle lagene som gikk videre inn i et nytt gruppespill hvor vinnerne av de to gruppene skulle spille VM-finale, mens toerne skulle møtes i kampen om tredjeplassen.

I den første gruppen i mellomspillet skulle Nederland, Brasil, Øst-Tyskland og Argentina kjempe om plass i finalen. Dette var gruppen hvor Nederland virkelig skulle vise at de hadde ambisjoner om gull i dette mesterskapet. Med tre strake seire og 8-0 i målforskjell, var Nederland klare for finale med Johan Cruyff i spissen.
Den regjerende mester Brasil måtte ta til takke med bronsekamp etter å ha tapt den avgjørende kampen mot Nederland.

I den andre gruppen skulle det stå mellom vertsnasjonen Vest-Tyskland, Polen, Sverige og Jugoslavia. Også i denne gruppen var det ett lag som utmerket seg spesielt og suste gjennom gruppespillet med tre strake tap. Vest Tyskland vant gruppen og skulle spille finale mot Nederland. Polen som hadde spilt fantastisk i grunnspillet skulle opp mot regjerende verdensmestere Brasil i bronsefinalen.

Bronsefinalen
Brasil og Polen møttes i bronsefinalen etter å ha kommet på andreplass i sine respektive grupper i mellomspillet. Brasilianerne var favoritter foran oppgjøret, men det var Polen og VMs toppscorer Lato som kunne heve trofeet etter kampen. Polen slo Brasil etter Latos mål i det 76 minutt.

Finalen
Kampen mellom to giganter utspilte seg i finalen. Foran drøye 75,000 tilskuere skulle vertsnasjonen Vest-Tyskland opp mot Nederland på Olympiastadion i München. Dommer Jack Taylor fra England hadde såvidt rukket å blåse i fløyta før Johan Cruyff valset gjennom tyskernes forsvar og ble felt innenfor 16-meterfeltet. Dommer Taylor nølte ikke og blåste straffe til Nederland før Vest-Tyskland i det hele tatt hadde vært borti ballen. En av VMs storscorere, Johan Neeskens, gjorde ingen feil fra krittmerket og feide ballen i mål.
Nederlenderne var i himmelen i 25 minutter før de fikk en straffe dømt imot. Paul Breitner utlignet for tyskerne og lagene var like langt. Avgjørelsen i finalen skulle komme to minutter før pause da Gerd Müller sendte Vest-Tyskland opp i en 2-1-ledelse som holdt seg kampen ut. Med seieren i finalen ble Vest-Tyskland det fjerde landet som vant VM på hjemmebane. (Uruguay 30, Italia 34 og England i 66)