4WD emblem
4WD emblem

- Hvor mye mer bruker en bil med 4x4?

Trekk på alle fire betyr også noe for drivstoff-forbruket.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hans Herman spør:

Hei Benny. Kan du si litt om hvordan forbruket er på en bil med firehjulstrekk i forhold til en bil som bare trekker på to hjul? Vi nærmer oss bytte av bil og jeg kjenner jeg har lyst på 4x4, særlig etter den tøffe vinteren vi har bak oss.

Ble stående fast et par ganger og det er jo ikke så moro. Likevel er vel den praktiske nytten av firehjustrekk ganske begrenset og jeg lurer derfor på om det er "verdt" det hvis dette betyr at drivstofforbruket blir mye større.

Benny svarer:

Hei Hans Herman. Firehjulstrekk kan være gull verdt på vinteren, ja. Skjønner godt at du har lyst på det.

Tidligere kunne firehjulstrekkerne bruke ganske mye mer drivstoff enn biler med trekk bare på to hjul, men denne forskjellen har blitt mye mindre de siste årene. Det varierer forstatt fra system til system (og fra merke til merke), men jeg vil anslå at 10-15 prosent økning er ganske normalt.

Norges mest solgte bil, VW Golf, har for eksempel et snittforbruk på 0,49 liter/mil med forhjulstrekk. Samme bil med 4x4 er oppgitt til 0.55 liter/mil. Dette gjelder 2-liters TDI på 140 hk, i Comfortline.

Litt mer blir det altså, men du skal kjøre mye i året før det virkelig merkes på bilbudsjettet. Dessuten vil en bil med firehjulstrekk generelt holde seg bedre i pris og også gjerne være lettere å selge den dagen du skal gjøre det.

LES DUELLEN: Svensk mesterskap i 4x4

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her