HAR DU FORMUE I UTLANDET? Det lønner seg å rapportere inn til skattemyndighetene frivillig. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
HAR DU FORMUE I UTLANDET? Det lønner seg å rapportere inn til skattemyndighetene frivillig. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Husk fristen for selvangivelsen!

Klokken 24.00 i natt, går fristen ut for å endre og levere selvangivelsen.

Av erfaring vet man at veldig mange leverer selvangivelsen den siste dagen. Den dagen er i dag, for i natt, går fristen ut for å endre og levere selvangivelsen.

Husk!

I fjor var det omtrent 2 millioner som benyttet seg av leveringsfritaket. Det vil si at de ikke hadde endringer og derfor ikke leverte selvangivelsen.

– Selv om det er leveringsfritak er det veldig viktig at folk sjekker alle opplysningene sine, sier skattedirektør Svein Ragnar Kristensen.

Skatteetaten får sine opplysninger fra for eksempel arbeidsgiveren din og banker du bruker. Du må sjekke at det som står der er riktig, at alle inntekter er med og du må huske fradragene dine, sier Kristensen.

Les også: Skatteekspertene svarte i nettmøte

Les også: Taper tusener på feil skatteklasse

Oftest endret

– De postene som oftest endres er lønn, gjeld og gjeldsrenter, sier Kristensen.

De mest vanlige tilføyelsene er fradrag for utgifter til reise mellom hjem og arbeid, nye opplysninger om bil, fradrag for merutgifter til kost og losji og særfradrag for store sykdomsutgifter.

I starthjelpen som følger med selvangivelsen er det listet opp en rekke fradrag som skattyter eventuelt selv må føre opp, sier skattedirektøren.

Restskatt

Fristen for innbetaling av tilleggsforskudd for lønnstakere og pensjonister og selvstendig næringsdrivende, er nå samordnet til 31. mai.

Skal du betale restskatt slipper du rentetillegg på restskatten om du betaler før 31. mai.

– Du kan i år sende elektroniske vedlegg med selvangivelsen på nett. Har du dokumenter med sensitive opplysninger skal du ikke sende dette som vedlegg elektronisk, men ettersende på vanlig måte til skattekontoret, sier Skattedirektoratet.

421418

Elektronisk

– Flere og flere velger nå å kun motta selvangivelsen elektronisk. 400 000 har valgt det. De fikk varsel på sms og i e-post om at den var tilgjengelig elektronisk, forteller Skattedirektoratet. Du må ha PIN-koder for å levere - om du ikke allerede er MinID-bruker.

Over to millioner er MinID-brukere og trenger ikke PIN-koder for å logge seg inn. De logger seg inn med egenvalgt passord og får engangskoder tilsendt på sms. Som alternativ kan du også benytte deg av ditt Buypass smartkort eller din innlogging til Altinn for å levere selvangivelsen.

Twitter

– For første gang er vi på Twitter med @Selvangivelse. Der har man kunnet følge oss for påminnelser og gode råd, sier skattedirektøren.

Blant de som vi følger oss på Twitter var det en del morsomme kommentarer om at «@selvangivelse følger deg på Twitter», kan virke litt skremmende.

Men det er gode tilbakemeldinger på at vi er tilstede i sosiale medier, sier skattedirektør Svein Ragnar Kristensen.

Rekker det ikke

Rekker du ikke å levere innen fristen i natt, bør du søke om utsettelse.

– Det kan du gjøre på nettet i dag, hvis du ser at du ikke rekker dette, sier skattedirektøren.