Bedriften BeWi vokser på grunn av suksessen i oppdrettsnæringa på Frøya.  (Foto: Silje Arntsberg / TV 2)
Bedriften BeWi vokser på grunn av suksessen i oppdrettsnæringa på Frøya. (Foto: Silje Arntsberg / TV 2)

Store verdier i oppdrettsnæringen

Den norske oppdrettsnæringa er en gigant i verden. Nå viser nye tall at for hver million kroner i merden genereres to millioner på land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeoppdrettsnæringen opplever både medvind og motvind. I nyhetene kan man lese om lakselus og oppdrettsrømlinger, mens næringens egen organisasjon ønsker å framheve alle arbeidsplassene som oppstår på land takket være oppdrettseventyret i sjøen.

En million skaper to millioner

Sintef fiskeri og havbruk AS har regnet ut verdiene på oppdrag for Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

For hver million kroner som skapes i fiskemerdene, genereres verdier for nesten to millioner på land.

Bedriften BeWi på Frøya i Sør-Trøndelag er et gyllent eksempel.

Mellom 30 og 40 trailere kjører hvert døgn ut, pakket med fiskekasser produsert hos BeWi. Som en tvilling vokser bedriften i takt med økende antall fisk i oppdrettsanleggene.

Uten oppdrett, ingen jobb

Produksjonsleder Jan Erik Kvingedal plukker stolt fram en fiskekasse.

– 60.000 slike lager vi hvert døgn, sier han.

Han har jobbet for BeWi siden han var femten år. Langt ute i havgapet fins det jobber – så lenge det fins fisk i havet.

– Her trives vi så godt at vi har under en prosent sykefravær, framholder Kvingedal.

Bedriften er eid lokalt og det gir stabilitet. Fjernstyrte eiere ville ikke hatt den samme utholdenheten, tror de ansatte.

Fra BeWi er ikke veien lang til det som blir verdens største lakseslakteri.

Gigantbygg

Bedriften Salmar er i ferd med å sette opp et gigantisk lakseslakteri. Når det åpner til sommeren blir det verdens største.

Underleverandører, transportfirma og andre lever i solskinnet av denne bedriften som leverer sjømat så å si til resten av verden.

Men det hviler en mørk skygge over eventyret.

Kollaps i Chile

Ordføreren på naboøya Hitra kan enn så lenge sole seg i glansen av alt det gode som havet kaster av seg. Men han innser naturens egne begrensninger.

Hitra i Sør-Trøndelag. Her startet oppdrettseventyret for førti år siden. Kommunen lever stadig bedre av oppdrettsnæringa. (Foto: Silje Arntsberg / TV 2)
Hitra i Sør-Trøndelag. Her startet oppdrettseventyret for førti år siden. Kommunen lever stadig bedre av oppdrettsnæringa. (Foto: Silje Arntsberg / TV 2)

– Det er nesten skummelt å leve så godt av en næring, sier Ola Laurits Haugen (Ap)

– Hva hvis vi får oppleve det samme som Chile? Der en hel næring nærmest kollapset.

Truer villaksstammene

Samtidig truer lakselusen villaksstammene. Når smolten går ut i havet i mai, vil forskerne finne ut om skadene er store, eller håndterbare.

Mange forskere ber myndighetene om å dempe oppdrettsnæringa i volum.

Jo flere fisk i anleggene, jo flere bærere av den naturlig forekommende lakselusen.