Illustrasjonsfoto: Namdalsavisa/ANB
Illustrasjonsfoto: Namdalsavisa/ANB

Tror du dette er lov?

ATV-regelene er mye strengere enn mange tror.

Er du en av dem som tenker på å kjøpe ATV til barnet ditt? Eller har du allerede gjort det? Har du satt deg godt inn i reglene for bruk av ATV for barn? Visste du for eksempel at vegtrafikkloven ikke bare gjelder kjøring på veg, men også kjøring på plena di, gårdsplassen din og på åkeren din?

Ikke?

Vel, du er ikke alene.

Toppfart: 6 km/t

– I vår håndtering av trafikksaker har vi observert manglende kunnskap om barns bruk av ATV’er, opplyser politiadvokat Tove P. Røddesnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Namdalsavisa.

Det er mange steder, blant annet på internett, hvor det er mulig å få kjøpt ATV – og det reklameres mye for ATV for barn. Aberet er at mange av disse ATV’ene ikke er lovlig for barn å bruke.

– Hovedregelen er enkel: barn kan bruke ATV’er som max går 6 km/t. Dersom ATV’en går raskere enn 6 km/t, må den registreres. Dersom egenvekten på ATV’en er under 150 kg, kan den registreres som moped og sjåføren må dermed være over 16 år og ha mopedlappen, opplyser Røddesnes. Dersom ATV’en ikke fyller vilkårene for å registreres som moped, må den registreres som firehjuls motorsykkel – og da må man ha førerkortklasse B for å kjøre ATV’en.

– Det innebærer at sjåfør må være over 18 år og inneha førerkort for personbil. Det finnes ATV’er som brukes som arbeidsmaskiner som i gitte tilfeller kan registreres som traktor, noe som innebærer at man må være over 16 år og inneha førerrett for traktor, sier Røddesnes.

Store bøter eller fengsel

Er ATV’en registrert, kan ikke barn under henholdsvis 16 og 18 år kjøre den.

Det finnes imidlertid et lite unntak.

– Barn kan kun bruke ATV’er som går mer enn 6 km/t dersom de deltar på organisert trenings- og konkurransekjøring i regi av medlemmer i klubb tilknyttet Norges Bilsportforbund eller Norges Motorsportforbund. Da er det strenge krav i forhold til sikkerhetstiltak, håndhevelse av motorsportens regler og at aktivitetsledelsen er kompetent, forteller Røddesnes.

Strafferammen for å la sine barn kjøre ATV, enten det er på hytta, på gårdsplassen, på offentlig veg eller på åkeren, er ifølge politiadvokaten bøter eller fengsel i inntil ett år.

– Normalt gis det bøter ved førstegangs overtredelse og disse ligger i sjiktet 4.000 til 10.000 kroner, avhengig av overtredelsen, sier Røddesnes, og legger til at straffen blir enda strengere dersom barn skader seg som følge av den nevnte kjøringa.

– Da kan konsekvensene bli større også for de som har gitt tillatelse til kjøringa, sier hun.

Hva synes du om ATV-reglene? Syng ut i debattfeltet nedenfor.