henning med hjelm (Foto: Henning Solberg)
henning med hjelm (Foto: Henning Solberg)

- Dette er både trist og rart

Kroken på døra for Rally Norway. Henning Solberg er svært forundret.

- Jeg vet jo at teamene heller vil være i Norge enn i Sverige, sier Henning Solberg til broom.no.

I dag er det blitt klart at Norge ikke kommer med på kalenderen for VM-rally i 2011. Den norske VM-føreren Henning Solberg er både skuffet og forundret.

Perfekt lagt opp

- Dette er jo kjempesynd - og jeg synes det også er rart, forteller Henning.

- Noe av det FIA (det internasjonale bilsportforbundet, red. anm.) bør se på er jo hvordan landene tilrettelegger for rally. I Norge har det jo vært utrolig bra.

- Rally Norway har ikke bare vært rått for publikum, men også for teamene. Det er innendørs serviceplass og korte transportetapper, noe som betyr masse.

- I tillegg har vi jo hatt enorm støtte, til og med fra Staten. Jens Stoltenberg var jo med på åpningen, forteller Henning med et voldsomt engasjement.

Teamene ville til Norge

- Teamene vil til Norge, vi har de tøffeste etappene, nei dette skjønner jeg ikke noe av.

- Men det er jo ikke lett å vite hva FIA tenker da. De er jo franske, men har ikke med sitt eget Rally Monte Carlo i VM-kalenderen en gang, sier Henning.

Rally Norway var en del av VM-kalenderen i 2007 og 2009, og skulle etter planen også kjøres i 2011. De siste årene har det gått annen hvert år, i turnus med den svenske VM-runden. Nå er det avgjort at det er Sverige som får VM-runden også i 2011.

Henning Solberg snakker engelsk

Arrangør tror det ligger politikk bak

- Vi har fått signaler om dette, men det er først nå avgjørelsen ble endelig, forteller Even Wiger, han er sjef i Rally Norway.

- Hva tror du ligger bak en slik beslutning?

- Det er det vanskelig å mene noe alt for konkret om. Men det er ingen tvil om at vi har arrangert et bra rally.

- Verdensmester Sebastien Loeb har kalt Rally Norway for "verdens vakreste rally." Vi har fått skryt av FIA-presidenten for vårt miljøengasjement, med skussmål om at vi er best i klassen også der. Vi er det eneste vinterrallyet som stiller med snøgaranti, noe ikke Sverige kan eller gjør. I tillegg har vi jobbet hardt for å gjøre rallyet best mulig og enklest mulig for teamene.

- Så du tror at det er andre ting et arrangementmessige årsaker som ligger bak?

- Ja, jeg gjør vel det. Jeg tror nok denne beslutningen er mer politisk forankret.

- Er det noe en norsk VM-arrangør kan gjøre for å jobbe mot slike beslutninger?

- Nei, egentlig ikke. Norge er ingen stor motorsportnasjon, og vi har lite makt i gangene hos det internasjonale bilsportforbundet, så da beslutningene blir politiske har vi lite pondus for å motvirke dem.

Han kjøpte bilen til Henning Solberg!

Svenskene vil ikke samarbeide

- Men vi er ikke bare skuffet over avgjørelsen. Det har drøyet FIA alt for lenge å ta denne avgjørelsen. Det for oss å kaste oss rundt nå for å lage en VM-runde tidlig i 2011 hadde blitt en meget tøff oppgave. Vi jobber langsiktig mot at vi får en fast plass i kalenderen.

- Vi har tatt initiativer ovenfor Sverige om et tettere samarbeid, men det har ikke de vært så innstil på. Vi vil gjerne ha det i en fast turnus at vi arrangerer løp annen hver gang, eller så kan vi tenke oss en mulighet der vi begge arrngerer løpet sammen. Men de er nok ikke i samme modus for samarbeid som oss.

- Men betyr dette at der er slutt for Rally Norway for alltid?

- Nei, vi jobber langsiktig mot å få en fast VM-runde på norsk jord. Vi kan vise til unik natur, fantastiske TV-bilder, mange førere i toppen inkludert en tidligere verdensmester, høyt miljøfokus, og et rally som er tilrettelagt teamene, så vi jobber på videre. Men veien tilbake kan bli lang.

Se verdens kuleste rallybil!