Slovenia

Har Slovenia det som skal til for å komme seg fra gruppespillet?

Landet med to millioner mennesker ble sett på som en stor overraskelse da de klarte å slå ut Russland i play-off og kvalifisere seg til VM i Sør-Afrika.

Veien til Sør-Afrika 2010
Da gruppene ble trukket, sa de fleste eksperter at gruppe 3 kom til å bli dominert av Tsjekkia og Polen. Det som virkelig skjedde var at disse to forhåndsfavorittene måtte se seg forbigått av de to underdoggene Slovenia og Slovakia som begge kvalifiserte seg for VM-sluttspillet i Sør-Afrika.

Stjernespillere
Vi finner ikke de største stjernene i Slovenia, men enkelte spillere er det absolutt verdt å legge merke til. Milivoje Novakovic for eksempel. Køln-spissen scoret fem ganger for Slovenia i gruppespillet og vil nok være den landet setter sin lit til fremover på banen. Novakovic danner en slags trekløver med keeperen Samir Handanovic og kapteinen Robert Koren. Koren spilte som vi husker en tid i Lillestrøm her i Norge og var blant Tippeliganes beste spiller. Nå tjener han sine kroner i engelske West Bromwich, hvor han skal ha mye av æren for at laget neste år skal spille i Premier League.

Treneren
Etter å ha avsluttet sin karriere som spiller, ble Matjaz Kek værende i Maribor og gikk fra å spille til å bli assisterende trener for en sesong før han ble hovetrener for laget i 2000. I sin første sesong som trener vant han serien, og under hans ledelse vant klubben serien på nytt i 2003. I 2006 ble han trener for Slovenias u-15, og u-16-landslag, før han ble landslagssjef i 2007.

Se Tor-Kristian Karlsen vurdere Slovenias VM-sjanser

Tidligere VM-deltakelser

Slovenia har kun vært selvstendig i 19 år, og har dermed ikke hatt sjansen til å kvalifisere seg til så mange VM. Men i 2002 var de med for første gang. Dette ble knallhard test for det ferske landet som måtte se seg slått i alle de tre kampene i gruppespillet. Superstjernen Zlatko Zahovic ble sendt hjem etter en krangle med trener Srecko Katanec, noe som ikke akkurat hjalp Slovenia.

Slovenia har kun deltatt en gang tidligere og står med 3 kamper hvorav de tapte samtlige. Målforskjellen i VM-historien ligger på 2-7.

År

Arrangør

Hvor langt

2002

Sør Korea/Japan

Innledende runder