Algerie

Etter 24 år uten VM-fotball, er Algerie igjen med i det store selskap

VM i Sør-Afrika blir landets tredje deltakelse i fotball-VM. Algerie, eller ørkenrevene som de kalles, var sist med i et VM-sluttspill i Mexico 1986. Her røk de ut allerede i gruppespillet.

Veien til Sør-Afrika 2010
Ørkenrevene imponerte på hjemmebane i gruppespillet etter å ha vunnet alle sine seks hjemmekamper, mens de borte måtte ta til takke med kun en seier, to uavgjorte og tre tap. Dette gjorde at laget endte med lik poengsum som Egypt, og kun ett fattig poeng foran Gambia, Senegal og Liberia i den første kvalifiseringsrunden. For å avgjøre hvem av Algerie og Egypt som skulle komme til VM, måtte en play-off-kamp spilles på nøytral bane i Sudan. Etter en lang og hard vei gjennom gruppespillet, kunne laget fra Algerie strekke hendene i været etter å ha slått rivalene.

Stjernespillere
Algerie har en salig blanding av spillere forankret i den hjemlige serien, og ute i europa. Av de mest fremtredende finner vi spillere som Nadir Belhadj som for tiden spiller i Portsmouth. Forsvareren står bokført med 43 kamper og fem mål for sitt land. Her har vi også helten fra play-off-kampen mot Egypt, Antar Yahia som også har 43 kamper og fem mål for Algerie. Kapteinen Yazid Mansouri er spilleren med flest landskamper, 65, i troppen til Algerie. Mansouri spiller til daglig i den franske klubben Lorient. På keeperplassen finner vi tre keepere fra den hjemlige serien, hvor Lounes Gaouaoui ser ut til å være et klart førstevalg med sine 48 landskamper bak seg.

Treneren
64 år gamle Rabah Saadane skal lede Algerie i VM 2010. Han har tidligere ledet landet fire ganger før.(1981-82, 1985-86, 1999, 2003-04)
Saadane var medlem av trenerteamet i VM i Spania 1982, og ledet laget i VM i Mexico fire år etter.
Som klubbtrener vant han CAF Champions League med Raja Casablanca i 1989, og Den Arabiske Mesterligaen med ES Setif i 2007

Se Tor-Kristian Karlsens vurdering av Algerie her

Tidligere VM-deltakelser
VM i Sør-Afrika blir landets tredje deltakelse i fotball-VM. Algerie var sist med i et VM-sluttspill i Mexico 1986, hvor de røk ut allerede i gruppespillet med uavgjort 1-1 mot Nord Irland, og tap 0-1 for Brasil og 0-3 for Spania.
I sitt første VM, Spania 1982, sjokkerte de fotballverden ved å slå Vest Tyskland 2-1 og Chile 3-2. De tapte den siste gruppespillkampen 2-0 for Østerrike. Det sjokkerende resultatet mot Vest Tyskland gjorde at tyskerne sto i fare for å ryke ut allerede i gruppespillet. Dette førte til at mange mente at kampen mellom Østerrike og Vest Tyskland var fikset. For, en ett- eller tomålsseier til Tyskland over Østerrike ville føre til at Algerie kom på den bitre tredjeplassen i gruppen og ville sende de to tysktalende landene videre i turneringen. En større seier til tyskerne ville sendt Østerrike ut, mens ett uavgjort resultat, eller seier for Østerrike ville sendt Vest Tyskland ut. Vest Tyskland scoret målet de behøvde og med vissheten om at Algerie hadde spilt sin siste gruppespillkamp tidligere på dagen, sluttet Østerrike og Vest Tyskland å spille fotball resten av kampen. Algerie protesterte, men FIFA bestemte at resultatet ble tellende, og Algerie røk ut av VM. Etter denne episoden bestemte FIFA at den siste runden i gruppespillet i fremtiden skulle spilles på samme tid for å unngå at lag spilte på resultat.

I sin korte VM-historie har Algerie spilt 6 kamper hvor de har vunnet 2, spilt en uavgjort og tapt 3 kamper. Målforskjellen ligger på 6-10

Årstall

Arrangør

Hvor langt?

1982

Spania

Innledende runder

1986

Mexico

Innledende runder