Sarah Ferguson (Foto: Stan Honda)
Sarah Ferguson (Foto: Stan Honda)

Sarah Ferguson: – Jeg er fortsatt rampete

Grevinnen av York hedret både kong Olav og sine to døtre i praten med God morgen Norge

Sarah Ferguson er i Oslo for å holde tale under Oslo Freedom Forum.

Hun er den høye beskytter for Oslo Freedom Forum som er en konferanse om menneskerettigheter.

– Oslo Freedom Forum er den første av sitt slag som toppkonferanse, kun for og om menneskerettigheter, sa Sarah Ferguson til God morgen Norge i dag.

– Thor Halvorsen er en fantastisk leder, han er så entusiastisk. Det var han som startet det hele. Han sier at alle har rett til å tale.

Kong Olav

- Jeg er veldig begeistret for det norske folk, sa Sarah Ferguson.

Kong Olav, var veldig, veldig snill mot meg når jeg møtte han i 1986, fortalte Sarah.

Oslo Freedom Forum

Konferansen samler nobelprisvinnere, tidligere statsleder og tidligere samvittighetsfanger. Fellesnevneren for disse er at de har kjempet med ikke-voldelige metoder. I tillegg samler konferansen kjente norske og internasjonale deltakere fra politikk, næringsliv og kultur.

– Det var en veldig interessant tale fra Lech Walesa i går kveld, Garry Kasparov var der også. Franske Ingrid Betancourt skal tale i morgen.

– Armando Valladares satt i et cubansk fengsel i 22 år. Han rømte en gang, men ble fanget igjen. Da brakk de begge bena hans, så han ikke skulle gjøre det igjen. Han tilbrakte 5 år i fengselet helt naken og hans jobb var å sjaue ekskrementer hver dag.

I går sa jeg til han, du ser godt ut. Da svarte han, vel, 22 år i fengsel uten vin og kvinner, du vet, fortalte Sarah Ferguson

Ydmykhet

De siste 13 årene har Sarah Ferguson jobbet med veldedighet og hun takket ja da Oslo Freedom Forum spurte om hun ville være forumets gudmor.

– Lærdommen fra alle disse fantastiske menneskene, er ydmykhet. Hver gang de taler, handler det om å ikke gi opp, sa Sarah Ferguson. Jeg er så heldig. Det er de som er de store kjendisene, jeg sitter bare og lytter og har æren av å få være tilstede.

– Ydmykhet er mitt store ord, det er alt jeg tror på, sa hertuginnen av York.

Se hennes hjemmeside her: Sarah Fergusons hjemmeside

Det er lov å gjøre feil.

Sarah Ferguson bor nå i England og er nabo med sin eks-mann, prins Andrew.

Sarah skilte seg fra prins Andrew i 1996, men de har fortsatt å leve som en slags familie og oppdratt sine to døtre sammen.

– Jeg oppdrar mine jenter ved å huske at jeg selv har vært tenåring, at jeg selv var rampete - det er jeg fortsatt. De er mye flinkere enn meg, de er så ansvarsfulle, fortalte Sarah i dag.

Jentene er nå 22 og 21 år.

– Jeg tror at nøkkelen til alle mødre som ser på, er å tro på at det er greit å gjøre feil. Gi barna tid og lytt til hva de har å si!Selvom de grynter og fnyser, gi dem muligheten til å snakke, sa Ferguson.

Les mer: Oslo Freedom Forum

barnafrika
barnafrika

Barns rettigheter

– Barns rettigheter er det viktigste i mitt liv. Jeg tror på utdannelse, jeg tror på at det er vårt sosiale ansvar å ta vare på de unge.

Min bestemor sa alltid til meg: - Hvis du noen gang føler at du er tvil, gå ut og gi til andre! Tro aldri at det bare handler om deg.

Hun var en klok dame. Jeg tror det redder meg i det daglige, sa hertuginne Sarah Ferguson