Ilustrasjon: Ole Martin Lundefaret
Ilustrasjon: Ole Martin Lundefaret

Tror proffer står bak sportsbil-tyverier

UTLOVER DUSØR: Gjensidige etterlyser Audi RS6 og Subaru Impreza WRX STI.

- De skal være umulig å stjele disse bilene og kjøre dem uten nøkkel. Men noen ganger viser det seg at det umulige er mulig, sier informasjonsansvarlig Arne Voll i Gjensidige til Bergensavisen.

Selskapets utredere Tore Sætrum og Eivind Sverdrup jobber nå med å spore opp de stjålne bilene som har en samlet verdi på 1,2 millioner kroner. Finner de ikke Audien og Subaruen med henholdsvis 450 og 265 hestekrefter under panserne må Gjensidige betale ut forsikringssummen til eierne.

Dusør

Politiet prioriterer ikke saken. Nå utlover selskapet 10 000 kroner i dusør for opplysninger som fører til at de to bilene blir funnet.

Utrederne som selv har lang erfaring fra politiarbeid har tidligere ikke hørt om at biler med avanserte startsperrer på Vestlandet er blitt stjålet uten nøkkel.

De tror ikke at bilene er heist opp og kjørt vekk med lastebil. Det ville ha vakt stor oppsikt i områdene hvor de ble meldt stjålet fra.

Sverdrup og Sætrum har heller ikke mistanke om forsikringssvindel, og den heteste teorien er dermed at startsperren kan være manipulert med dataverktøy. Slike tilfeller har tidligere vært avdekket på Østlandet og i utlandet.

Selskapet har registrert cirka 30 stjålne biler i prisklassen 7–800 000 kroner per år. De aller fleste fra Østlandet.

Elektronikk

En BMW x5 som var stjålet i Oslo ble stoppet i Sverige i desember i fjor. Føreren av bilen var en polsk statsborger.

Det sto en halv nøkkel med en pålimt del i tenningslåsen. En bærbar PC var koblet til uttaket til sigarettenneren.

– Bilens elektronikk ble avlest i ettertid, og det ble konstatert manipulasjon av startsperresystemet, sier Sverdrup til BA.

Nøkkel

Høyst sannsynlig har tyven/ tyvene klart å legge til en ekstra nøkkel med PC via OBD-kontakten.

De to sjeldne bilene som forsikringsselskapet nå etterlyser kjører neppe rundt på bergenske veier. Til det er risikoen for å bli oppdaget for stor.

– De kraftige motorene har også en høy verdi, og det kan også tenkes at noen vil forsøke å ribbe kjøretøyene, sier Sætrum og Sverdrup.

På Balkan er mange vestlige biler funnet igjen etter at startsperren har vært manipulert med dataverktøy.

– Tyver som ikke er så proffe må ha originalnøkkel for å stjele en bil. Nøkler må oppbevares som en verdigjenstand på linje med kontanter og kredittkort. Hvis ikke kan det få konsekvenser for forsikringen, understreker Arne Voll i Gjensidige.

Eldre biler

– De fleste bilene som stjeles i dag er eldre modeller, cirka 15 år, sier politioverbetjent Morten Ørn ved Hordaland politidistrikt til BA.

I årets tre første måneder fikk politiet i fylket melding om 95 bilbrukstyverier mot 121 på samme tid i fjor. I fjor ble det anmeldt 458 tyverier i Hordaland, nesten hundre flere enn året før.

– De aller fleste bilene blir funnet igjen. Vi har foreløpig ingen analyse av stjålne biler med startsperre, sier Ørn.

Gjensidige har registrert cirka 30 stjålne biler i prisklassen 7-800 000 kr per år. De aller fleste fra Østlandet.

De tre siste stjålne bilene med verdi over 1 mill (En Range Rover, en Porsche og en BMW) ble alle stjålet på Østlandet.

Her er de stjålne bilene

Gjensidige Forsikring etterlyser en stjålet Audi RS6 2004 modell

Audi RS6:

2004 modell sedan

450 hestekrefter

Svart farge

4 hjulstrekk

Skinninteriør og ellers "alt" utstyr

Ny pris i dag: 2 318 500 kr. (Ny pris i 2004: 1 521 100 kr.)

Bilen ble stjålet fra Kanalveien i Bergen i perioden 16. mars – 7. april 2010. Gjensidige er villige til å betale inntil 10 000 kroner i dusør til den som kommer med opplysninger som gjør at bilen blir funnet.

Gjensidige er også villig til å betale tilsvarende dusør, og etterlyser en Subaru Impreza som ble meldt stjålet 2. april:

Subaru Impreza WRX STi

2005 modell sedan

265 hestekrefter

Blå farge

4 hjulstrekk

Sportsunderstell

Ny pris i 2005: 627 900 (selges ikke i dag)

Spesiell bil stylet som en «Petter Solberg-rallybil»

Du kan lese mer om bil og trafikk hos ba.no - klikk her

Gjensidiges utredere Eivind Sverdrup (f.v.) og Tore Sætrum arbeider med å spore opp bilene. Nå utlover de dusør for opplysninger som fører til at en Audi og en Subaru blir funnet.  (Foto:  Eirik Hagesæter, ba.no/ANB)
Gjensidiges utredere Eivind Sverdrup (f.v.) og Tore Sætrum arbeider med å spore opp bilene. Nå utlover de dusør for opplysninger som fører til at en Audi og en Subaru blir funnet. (Foto: Eirik Hagesæter, ba.no/ANB)