Alexander Kristoff (Foto: Georges Luechinger/BMC Racing Team/)
Alexander Kristoff (Foto: Georges Luechinger/BMC Racing Team/)

Kristoff skuffet over dopingtatt lagkamerat

Regner med B-prøven også er positiv.

Onsdag sørget Cadel Evenas for en fantastisk BMC-triumf da han knuste Alberto Contador og gikk til topps i La Flèche Wallonne.

Torsdag kom nedturen, da nyheten om at lagets sveitsiske rytter Thomas Frei har testet positivt på bloddoping.

- Først vinner Cadel, og så kommer dette. Vi får ikke gledet oss så mye over seieren, sier BMCs norske rytter, Alexander Kristoff, til TV 2 Sporten.

- Han var jo i løpet jeg kjører i, og i går kveld dro han hjem av personlige årsaker. Det var ikke noen god nyhet da vi fikk vite grunnen på morgenkvisten, sier Kristoff.

- Mange lagkamerater er veldig sjokkert
Kristoff deltar for øyeblikket i Giro del Trentino i Italia, og hans nå suspenderte lagkamerat Frei lå på sjetteplass i sammendraget etter gårdagens andreetappe.

- Det er vel en grunn til det, kommenterer Kristoff syrlig.

Han kan melde om at det har vært en ganske laber stemning blant lagkameratene torsdag.

- Det er selvsagt skuffende. Jeg kjenner ham ikke så godt og vet ikke helt hvordan han her, men det er mange her som kjente han godt. Lagkameratene er veldig sjokkert, og jeg er skuffet jeg også. Stemningen er ikke på topp, medgir Kristoff.

Regner med b-prøven også er positiv
Han er også sikker på at lagledelsen ikke kjente til sveitserens eskapader.

- Det er ikke noe de visste. De fikk vel beskjed i går av sveitsiske sykkelforbundet, og det er et stort slag for laget. Ledelsen har hatt en streng filosofi, og er klare på at de ikke vil assosieres med doping, sier Kristoff.

Lagkameratenes hans har prøvd å få tak i Frei, men sveitseren har gått i dekning.

- Han dro hjem uten å lage så mye oppstyr. Noen av de som kjenner han godt har prøvd å sende ham en melding, men de har ikke fått svar, sier Kristoff, som regner med Freis B-prøve vil si det samme som A-prøven.

- A-prøven er vel ikke positiv uten grunn. Da er som regel ikke B-prøven negativ. Jeg blir overrasket om den ikke er positiv, påpeker Kristoff.

Kan få konsekvenser for BMC
Et stort spørsmål er hva saken kan si for BMC. Det ferske storlaget har tidligere denne sesongen suspendert italienerne Alessandro Ballan og Mauro Santambrogio, fordi de er under dopingetterforskning. Det de er etterforsket for skjedde imidlertid da de syklet for Lampre, og er ikke tilknyttet BMC.

At Frei nå er tatt som BMC-rytter er verre.

- Foreløpig har vi fått beskjed om at vi fortsetter ut sesongen, men jeg håper det varer lenger. Men vi har fått beskjed om at sponsorene kan trekke seg når de vil om det kommer dopingsaker. Laget har en veldig streng policy, og vil ikke assosieres med doping. Ballan får ikke kjøre ritt selv om han ikke har avlagt en positiv prøve, men policyen er at han ikke får kjøre siden han er under etterforskning, forklarer Kristoff.

Frei skulle hjelpe Evans i Italia
Og det er ikke bare laget Freis positive dopingprøve kan gå utover. Det er også et hardt slag for Cadel Evans, som skulle få hjelp fra sveitseren i Giro d’Italia.

- Cadel Evans mister en viktig hjelperytter, han skulle hjelpe ham i fjellene i Giroen. Ballan og Santambrogio kan heller ikke kjøre, så vi stiller tynt med klatrere som kan hjelpe Evans, sier Kristoff.

Konsekvenser kan det også få for rittplanen til Kristoff.

- Egentlig skal jeg ha en måned fri, men vi mangler en del ryttere. Jeg tror ikke jeg er klar til Giroen for å si det sånn, jeg får heller håpe det blir Tour of California i så tilfelle, sier Kristoff, som har hatt en tung og utvidet rittplan i det siste.

- Jeg skulle egentlig ikke være med her eller i Amstel Gold Race heller, men vi manglet ryttere. Det har blitt for mange løp. Jeg er egentlig ganske lei.