kildal_hus_montasje
kildal_hus_montasje

– Siktede oppholdt seg i tåregassen i flere timer

Politiet holdt pressekonferanse om drapet på politioverbetjent Olav Kildal.

Den 62-år gamle mannen som knivstakk og drepte politioverbetjenten Olav Kildal i en bolig i Mo i Rana onsdag ettermiddag oppholdt seg i et hus fullt av tåregass i flere timer.

Dette fortalte politiet under en pressekonferanse mandag.

Les også: Mann pågrepet og siktet for politidrapet i Mo i Rana

– I gassen i flere timer

Mannen forskanset seg i huset, og politiet brukte tåregass i et forsøk på å få ham ut. Flere timer senere gikk de inn i boligen og pågrep mannen.

– Den siktede har oppholdt seg der det var gass. De som pågrep ham merket veldig godt effekten av CS-gass, selv om det var mange timer etter at gassen var skutt inn. Så han har åpenbart vært i gassen i flere timer, sier krimsjef i Salten politidistrikt, Arne Hammer.

– Er det mistanke om at det skyldes ruspåvirkning eller psykose?

– Der har vi ikke noen forutsetning for å vite noe om akkurat nå.

Totalt ble 13 granater med CS-gass skutt mot huset.

Les også: Småbarnsfamilie rømte fra politidrapsmann

420006

Rutineoppdrag

Sammen med en kvinnelig kollega skulle avdøde Olav Kildal hente en psykiatrisk pasient som skulle legges inn på Helgelandssykehuset i Bodø. Oppdraget ble betegnet som et rutineoppdrag.

Da de var på vei inn i huset ble Kildal knivstukket flere ganger. Etter å ha stukket ned politimannen forskanset 62-åringen seg i huset.

Til tross for at politiet brukte tåregass i et forsøk på å få mannen ut, klarte han å oppholde seg inne i huset i flere timer etter. 62-åringen ble pågrepet like før klokka seks i torsdag morgen da væpnede politistyrker tok seg inn i boligen.

Bevæpnet med kniv under pågripelsen

62-åringen skal ha satt seg til motverge da han ble pågrepet, men politiet understreker at de hele tiden hadde kontroll. Mannen var bevæpnet med kniv da han ble pågrepet.

– Denne ligger igjen på åstedet. Den er beskrevet som en fiskekniv, sier Hammer. Politiet kan foreløpig ikke si om denne kniven er drapsvåpenet.

Etter pågripelsen ble 62-åringen transportert til Bodø hvor han etter samtale med forsvarer vil bli tatt direkte i avhør. Planen er at han skal fremstilles for varetektsfengsling på lørdag.

Forsettlig drap

Salten politidistrikt har fått mandat fra statsadvokaten om å etterforske politidrapet.

STARTET ETTERFORSKNING: Krimsjef i Salten politidistrikt, Arne Hammer, og påtaleansvarlig Øyvind Rengård opplyste om etterforskningen under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.  (Foto: TV 2)
STARTET ETTERFORSKNING: Krimsjef i Salten politidistrikt, Arne Hammer, og påtaleansvarlig Øyvind Rengård opplyste om etterforskningen under en pressekonferanse torsdag ettermiddag. (Foto: TV 2)

– Vi har kartlagt det som har skjedd og hvilke aktører som har vært med. Vi startet i natt med de første avhørene av vitner. Blant annet polititjenestekvinnen som var med Olav Kildal da drapet skjedde. Hun ga en detaljert forklaring som har vært grunnlaget for siktelsen som ligger til grunn nå.

62-åringen er formelt siktet for forsettlig drap, hvor det er en minstestraff på seks års fengsel. Politiet understreker at dette er en foreløpig siktelse.

Den siktede 62-åringen er godt kjent av politiet fra tidligere forhold.

– Det vi også vet er at han er kjent fra psykiatrien tidligere, sier påtaleansvarlig Øyvind Rengård fra Salten politidistrikt.

Obduseres på lørdag

To ansatte fra Salten politidistrikt og tre teknikere fra Kripos har startet åstedsarbeidet. Arbeidsforholdene er vanskelige fordi det fremdeles er mye CS-gass igjen i huset. Etterforskerne må fremdeles ha vernemaske på seg når de oppholder seg der.

– Akkurat nå avhører vi en del vitner. Noen av disse er fra politiet, men også andre personer blir avhørt, blant annet ambulansesjåførene, sier Hammer.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om skadene på avdøde, men har planlagt obdusering førstkommende lørdag. De kan imidlertid bekrefte at det er snakk om knivstikk, men kan ikke si noe om hvor mange ganger Kildal ble stukket.