I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)
I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French under en av rettssakene mot dem i Kisangani, Kongo. (Foto: AFP)

Molands far til TV 2: – De kan dø i Kongo

Tjostolv Molands far er ikke optimist etter at nordmennenes dom ble avvist av Høyesterett. Saken sendes tilbake til en ny rettsrunde i Kisangani.

Den forrige dommen fra den militære rettssaken i Kisangani er avvist av den kongolesiske Høyesterett i Kinshasa. Saken sendes tilbake til Kisangani for ny behandling, melder dagbladet.no

– De kan dø av sykdom

Dermed er det klart for enda lenger ventetid for de to fengslede nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French. De to vil fortsatt sitte varetektsfengslet i sentralfengselet i Kisangani.

Tjostolv Molands far, Knut Moland er ikke fornøyd med dagens avgjørelse.

– Dette er ikke noe positivt i det hele tatt. Nå blir de sittende enda lenger, og de kan komme til å dø av sykdom, sier Moland til TV 2 Nyhetene.

Han frykter at saken vil trekke ut i svært lang tid.

– De kommer vel til å holde på til de har tatt livet av dem, sier en tydelig oppgitt Moland til TV 2.

Ikke til stede

De to nordmennene har ikke vært til stede i retten under behandlingen, men vært representert av Molands advokat, André Kibambe.

Moland og French er begge dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i to rettsinstanser. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Forventet resultat

Forsvaret til de norske fangene presenterte en liste på sju saksbehandlingsfeil som tilsa at dødsdommene fra Kisangani måtte avvises. De har nå fått medhold i Høyesterett, og ny rettsrunde i Kisangani var i så måte det beste utfallet de kunne forvente seg.

– Det ville vært svært overraskende hvis resultatet ble annerledes, sier Molands forsvarer Morten Furuholmen til TV 2 Nyhetskanalen.

– Saken blir sendt tilbake til ankedomstolen i Kisangani. Der får vi en helt ny rettsrunde der de tiltalte får mulighet til å komme med sine reaksjoner og motargumenter for bevisførselen.

Bekymret for ventetiden

Furuholmen sier han må sette seg inn i begrunnelsen for hvorfor dødsdommene er avvist. Det kan være avgjørende for hvordan bevisene blir vurdert i ankesaken.

Furuholmen sier han ikke er optimist over hva man kan forvente av en ny rettsrunde i Kisangani, og er ikke fornøyd med at de to nå får enda flere måneder i det kongolesiske fengselet.

– Det er mentalt svært vanskelig for Moland og French å måtte vente helt til august for en ny rettsrunde. De ønsker bare å bli ferdig med saken så fort som mulig, sier han til TV 2.

FENGSELET: Her i sentralfengselet i Kisangani sitter Tjostolv
  Moland og Joshua French fengslet. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
FENGSELET: Her i sentralfengselet i Kisangani sitter Tjostolv Moland og Joshua French fengslet. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)