kildal_hus_montasje
kildal_hus_montasje
NÆR DRAMATIKKEN: Henning Fjellheim er nærmeste nabo til huset der en 62 år gammel mann forskanset seg i natt.  (Foto: Magnus Nøkland )
NÆR DRAMATIKKEN: Henning Fjellheim er nærmeste nabo til huset der en 62 år gammel mann forskanset seg i natt. (Foto: Magnus Nøkland )

Småbarnsfamilie rømte fra politidrapsmann

Henning Fjellheim tok med seg familien og reiste vekk da han skjønte at noe dramatisk utspant seg få meter fra sitt eget hjem i Mo i Rana.

– Når man har små unger venter man ikke på beskjed, da reiser man, sier Fjellheim til TV 2.

– Det har vært en utfordrende natt med lite søvn, konstaterer han.

Stormet huset

Henning Fjellheim er nærmeste nabo til åstedet i Mo i Rana der politioverbetjent Olav Kildal (58) ble knivdrept av en 62 år gammel mann onsdag ettermiddag.

Sammen med en kvinnelig kollega skulle Kildal hente en psykiatrisk pasient som skulle legges inn på Helgelandssykehuset i Bodø. Oppdraget blir betegnet som et rent rutineoppdrag.

Etter å ha stukket ned politimannen forskanset 62-åringen seg i huset.

Les også: Mann pågrepet etter politidrapet i Mo i Rana

HER BLIR MANNEN PÅGREPET: Torsdag morgen pågrep politiet mannen som skal ha drept en politimann i Mo i Rana.  (Foto: TIPS 02255)
HER BLIR MANNEN PÅGREPET: Torsdag morgen pågrep politiet mannen som skal ha drept en politimann i Mo i Rana. (Foto: TIPS 02255)

Så politikvinnen løpe ut av huset

Om lag 40 personer som bodde i nærheten av huset ble evakuert onsdag.

Nabo Henning Fjellheim forteller til TV 2 at han så den avdøde politimannen og kollegaen gå inn i huset. Litt senere kom politikvinnen løpende ut igjen – alene.

– Hun kom ut igjen nesten med en gang. Hun sprang ut og kikket seg litt rundt, sier Fjellheim.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på 02255/tips@tv2.no

Han tror ikke polititjenestemennene kan ha vært i huset mer enn et par minutter. Fjellheim er forskrekket over det som har skjedd.

– Det kom flere politibiler, og da skjønte jeg at det hadde skjedd noe. Vi tok ungene og kjørte fra stedet. Vi fant ut at vi heller burde være et annet sted til vi fikk mer informasjon, forteller han.

Sjokkert

Senere på kvelden fikk familien vite at politioverbetjent Olav Kildal var knivdrept i nabohuset. Politimannen ble erklært død da han ankom sykehuset like etter klokken 18 onsdag kveld.

– Jeg hadde ikke tenkt at noe slikt kunne skje. Det kom som et sjokk. Han virket ikke helt stabil, men at han kunne gå til det skritt å drepe – det hadde jeg ikke trodd, forteller Henning Fjellheim.

I hele natt omringet store politistyrker huset der den 62 år gamle mannen hadde forskanset seg, og forsøkte å komme i kontakt med han. Tåregass ble også brukt uten at mannen kom ut frivillig.

Killengreen: – Helt uakseptabelt

Først like før klokken seks torsdag morgen stormet tungt bevæpnet politi huset og pågrep mannen. Politimester Håvard Fjærli sier til TV 2 at aksjonen ble gjennomført i «samsvar med planen». Salten politidistrikt overtar nå etterforskningen av saken.

Politidirektør Ingelin Killengreen og leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen reiser til Mo i Rana torsdag. Politiet på Helgeland vil klokken elleve holde en minnestund for den avdøde politioverbetjenten.

– Det er en ufattelig tragedie at en polititjenestemann som er ute på en helt ordinær jobb blir drept i tjenesten. Det er uforståelig og helt uakseptabelt, sa Killengreen til TV 2 før avreise.

Olav Kildal er den 23. politimannen som har mistet livet i tjeneste siden krigen, og den andre på mindre enn to måneder.

Helgeland politidistrikt ble også i 1998 rammet av en tragedie. Da ble to polititjenestemenn skutt og drept på Austbø i Nordland da de skulle ta hånd om en psykiatrisk pasient.

NEKTET Å KOMME FRIVILLIG: En mann forskanset seg i et hus i Mo i Rana etter at han stakk ned og drepte en politimann onsdag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
NEKTET Å KOMME FRIVILLIG: En mann forskanset seg i et hus i Mo i Rana etter at han stakk ned og drepte en politimann onsdag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)