toppe
toppe

– Skandalen kan øke folkets tillit til monarkiet

– Det blir Jonas som får skylden for dette.

All sympati kommer til å ligge på henne, ikke på han. – Det blir sikkert en skandale, men den blir nok ikke en bekymring for kongehuset, sier professor i statsvitenskap Ulf Bjereld til Expressen.se.

Nye tall fra SOM-instituttet ved universitetet i Göteborg viser at svenskenes tillitt til sitt eget kongehus minker.

Likevel tror flere eksperter at en utroskapsskandale kan styrke monarkiet.

Ifølge SOM-instituttets tall, ønsker 22 prosent å avskaffe det svenske monarkiet, jevnført med 15 prosent for seks år siden.

I samme periode har andelen som ønsker å beholde monarkiet gått fra 68 til 56 prosent.

Til tross for at 21 år gamle Tora Uppstrøm Berg hevdet i Se og Hør tirsdag at hun hadde et hett møte med prinsesse Madeleines forlovede Jonas Bergström i fjor, er det langt i fra sikkert at skandalen kan ødelegge for det svenske monarkiet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

madeleine (Foto: Stella)
madeleine (Foto: Stella)

– Jonas får skylden

– Madeleines kjærlighetskrise med Jonas kan påvirke tillitten negativt. Det henger sammen med menneskers vurderinger om hva som er rett og galt, sier professor Lennart Weibull i instituttet.

Expressen har pratet med flere eksperter, som hevder at den angivelige utroskapsskandalen ikke gjør svenskene mer negativt innstilt til monarkiet.

– Det er jeg overbevist om. I og med at det er Madeleine som sies å ha blitt bedratt, så kommer folk til å støtte opp om den vakre prinsessen. All sympati kommer til å ligge på henne, ikke på han, sier hoffekspert Roger Lundgren i bladet S til nettstedet.

– Jonas får skylden for dette her, og all sympati havner hos Madeleine, så dette her kan snarere øke tillitten til kongehuset, sier statsviter Stig-Björn Ljunggren.

Professor i statsvitenskap Ulf Bjereld tror heller ikke at skandalen kan svekke monarkiet.

– Jeg tror ikke det. Siden Madeleine ikke er kronprinsesse, finnes det et helt annet . Det kan sikkert bli en skandale, men den blir nok ikke en bekymring for kongehuset, sier han.

Se «God kveld Norge» på TV 2 lørdag klokken 21.40

På Facebook? Følg «God kveld Norge» her

På Twitter? Følg «God kveld Norge» her
Lyst på flere kjendisnyheter? Sjekk «God kveld Norge»

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)