UFARLIG: Så lenge du ikke ser askeskyen, er det ufarlig å fly, mener Norwegian sjef Bjørn Kjos. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)
UFARLIG: Så lenge du ikke ser askeskyen, er det ufarlig å fly, mener Norwegian sjef Bjørn Kjos. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)

Bjørn Kjos vil ha norske målinger

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er ufarlig å fly så lenge det ikke er partikler i lufta, klarvær og god sikt. Han etterlyser nå egne norske partikkelmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk luftrom er stengt uten at norske myndigheter har undersøkt om det faktisk er vulkanaske i luften, skriver Dagens Næringsliv.

Livsfarlig

– Å fly inn i en vulkansky er livsfarlig. Men så lenge det er klarvær og god sikt, altså når det ikke er partikler i lufta, er det ufarlig å fly, sier Kjos.

Alle flyplasser i Sør-Norge ble på nytt stengt fredag. Avgjørelsen ble tatt av Luftfartstilsynet og Avinor - uten at det er gjort noen målinger i norsk luftrom. Nordeuropeisk luftfart er lammet, flyselskapene taper milliarder, næringslivet lider og millioner av passasjerer står på bakken.

Britiske rapporter

Norwegian-sjef Bjørn Kjos vurderer å permittere nesten alle sine ansatte og vil gjerne opp i luften så raskt som mulig.

Avinor og Luftfartstilsynet baserer seg på værrapportene fra britiske Met Office, men der er de usikre på konsentrasjonen av partikler over Skandinavia. (©NTB)